La consellera de Benestar Social i Família ha inaugurat aquest matí la jornada “Invertir en serveis per a la infància” de l’European Social Network
 
Hi participen membres de la Comissió Europea, l’OCDE, la Xarxa Europea d’Experts Independents en Inclusió Social i d’unitats governamentals de Catalunya, Escòcia, Alemanya, Holanda i Polònia
Una imatge de la taula rodona
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha inaugurat avui a Barcelona la jornada “Invertir en serveis per a la infància” organitzada per l’European Social Network (ESN), una xarxa finançada per la Comissió Europea de la qual forma part el Departament.
 
Durant el seu discurs de benvinguda, Munté ha valorat les polítiques d’infància i adolescència que promou el Govern de la Generalitat, acompanyada per la directora general Mercè Santmartí. “Les polítiques dirigides a la infància ens converteixen en societats més cohesionades, més democràtiques i més justes”, ha assegurat.
 
La consellera ha destacat també la signatura del Pacte per a la infància a Catalunya el 2013, especialment pel consens obtingut entre administracions, partits polítics, agents socials i entitats del sector: “l’acord entre el sector públic, el sector privat i la xarxa associativa a l’hora d’articular polítiques i instruments sectorials compartits és un tret característic del nostre país, un dels nostres puntals com a societat europea, moderna, democràtica i madura”, ha explicat.
 
Munté ha fet èmfasi en el foment de la participació dels infants que inclou el Pacte i que ja ha donat els seus primers resultats amb l’aprovació dels decrets que regulen la Taula Nacional de la Infància a Catalunya i el Consell Nacional dels Infants i Adolescents: “dues eines”, ha dit, “potents que ens doten de capil·laritat al territori i fomenten la interacció entre totes les administracions i institucions implicades en les polítiques d’infància i adolescència, així com entre el propi col·lectiu d’infants i adolescents, inclosos els col·lectius més vulnerables”.
 
La consellera ha recordat que el Pacte per a la infància ha generat l’interès del comissari europeu d’Ocupació, Afers Socials i Inclusió, László Andor, qui n’ha lloat precisament el consens que ha generat entre els diversos agents implicats i l’aposta per a la participació infantil. En aquest sentit, s’han detectat àmplies sinèrgies amb la Recomanació “Invertir en infància: trencar el cicle dels desavantatges” aprovada per la Comissió Europea l’any passat.
 
En aquest sentit, Munté ha afegit que “des de Catalunya treballem intensament -administracions i societat civil- per reforçar el concepte d’Europa Social, per fer arribar les nostres aportacions i traslladar al nostre marc jurídic els objectius i les iniciatives emblemàtiques que impregnen l’Estratègia Europa 2020, especialment en tot allò que té a veure amb la sortida de la crisi i el reforç de la cohesió social”.
 
Finalment, la consellera de Benestar Social i Família s’ha referit a la importància de la prevenció quan es tracta d’evitar danys a infants i adolescents: “el Govern català posa èmfasi en actuar preventivament, cal incidir en la prevenció precoç prioritzant l’actuació en la petita infància, que és clau per garantir un posterior i adequat desenvolupament. Hem de prioritzar i garantir que els nostres infants puguin viure dins del seu entorn familiar, en un marc socioafectiu segur i capaç de cobrir les seves necessitats”, ha conclòs.
 
La trobada de l’ESN al Palau de Pedralbes ha reunit membres de la Comissió Europea, l’OCDE, la Xarxa Europea d’Experts Independents en Inclusió Social  i representants de diferents unitats governamentals de Catalunya, Escòcia, Alemanya, Holanda i Polònia, els cinc països que integren el projecte “Invertir en serveis per a la infància”. L’objectiu ha estat posar en comú les polítiques públiques sectorials i comprovar el seu grau de consonància amb la Recomanació europea.
 
La comitiva catalana encapçalada per la consellera Munté també ha estat integrada per la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Mercè Santmartí; el president de la Comissió de Benestar Social i Participació de l’Associació Catalana de Municipis, David Saldoni; la membre de la Permanent de la Comissió de Benestar i Acció Social de la Federació de Municipis de Catalunya, Elena Embuena; el coordinador de PINCAT - Plataforma d’Infància de Catalunya, Francesc Estellés; i el president de la Taula per a la Infància i l’Adolescència de Catalunya (TIAC), Josep Maria Villena.

2  

Fitxers adjunts

Una imatge general de la trobada al Palau de Pedralbes

Una imatge general de la trobada al Palau de Pedralbes
JPG | 2583

Imatge de la taula presidencial durant l'obertura de la jornada

Imatge de la taula presidencial durant l'obertura de la jornada
JPG | 2330