• El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat destaca el paper rellevant del nostre país en l’elaboració dels objectius de les Nacions Unides per al desenvolupament sostenible, en una jornada organitzada pel Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya
Imatge de la presentació
El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, s’ha mostrat convençut que “Catalunya, amb la seva Estratègia per al Desenvolupament Sostenible, està aportant molta experiència pel que fa al paper dels governs regionals per avançar cap al desenvolupament sostenible. Especialment, a nivell operatiu, està fent una reflexió entorn a la viabilitat d’indicadors a nivell regional”. Ho ha dit avui, Dia Mundial del Medi Ambient, durant una jornada sobre els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides organitzada pel Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya.
 
Un dels principals resultats de la Conferència de les Nacions Unides Rio+20 de l’any 2012 va ser l’acord de desenvolupar un conjunt d’objectius de desenvolupament sostenible. Aquests objectius es basaran, en el seu disseny, en l’experiència adquirida amb els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni i seran les fites que establiran les prioritats de l’agenda de treball de les Nacions Unides a partir de l’any 2015. Els ODS seran eines complementàries al dret internacional, com són els tractats i les convencions globals legalment vinculants, de manera que facilitaran la creació d’un marc global únic i compartit que impulsi la col·laboració global, mobilitzi els diversos actors i recursos i promogui l’acció.
 
Catalunya participa com a Govern i com a societat des de l’inici del procés de la Conferència. El Govern està seguint i participant en el debat com a membre del Grup Principal de les Nacions Unides d’Autoritats Locals, juntament amb Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), i Governs locals per a la Sostenibilitat (ICLEI), a través de la Xarxa de Governs Regionals per al Desenvolupament Sostenible (nrg4SD). Els objectius són l’assoliment d’un objectiu específic sobre Ciutats i Assentaments Humans Sostenibles i garantir la dimensió territorial dels futurs ODS.
 
El reconeixement del paper dels governs locals i regionals en l'agenda internacional  i aquest impuls de la dimensió territorial no té precedents en el sistema de les Nacions Unides. La importància de reconèixer els desafiaments d’urbanització ha estat àmpliament reconegut, fins i tot tenint en compte que un objectiu específic sobre el tema, no sempre és vist com la millor manera de fer-los front. Tanmateix, la meta sobre Ciutats Sostenibles i Assentaments Humans gaudeix d’un ampli suport i, de moment, es manté com una de les àrees focals.
 
Catalunya participa també en dues iniciatives internacionals rellevants pel procés de definició dels ODS que fan accions d’incidència política i lobby, com són la Coalició COMMUNITAS per a ciutats i regions sostenibles, fundada per la Ford Fundation i constituïda per l’ICLEI, Tellus Institute, UN-Habitat i nrg4SD, i la Global Task Force dels Governs Regionals i Locals d’HABITAT III.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 66