Reunió amb els alcaldes
El conseller de Salut, Boi Ruiz, i el director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, han presentat aquest matí als alcaldes de Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat la proposta del Pla director per a l’Hospital de Viladecans.
 
Aquest Pla és fruit del compromís del conseller amb el Parlament i del desenvolupament de la Llei de pressupostos vigent. El Pla determina les estructures necessàries de llits, quiròfans, consultes, sales d’urgències, entre d’altres, per atendre com a hospital bàsic de referència als més de 180.000 veïns d’aquestes cinc poblacions del Baix Llobregat, mantenint la cartera de serveis actual i el mateix nivell de complexitat.
 
El conseller ha destacat que el Pla director ha de permetre atendre en aquest centre sanitari els ciutadans dels municipis de referència i millorar la resolució de la cartera de serveis. A més i en el marc del Pla de salut de Catalunya, el Pla director recull els efectes dels canvis en el model assistencial com ara les alternatives a l’hospitalització convencional, l’hospitalització domiciliària i l’hospital de dia, el Pla de prevenció i atenció a la cronicitat, la utilització de les TIC, la cirurgia major sense ingrés, la interacció amb l’atenció primària o el Pla d’interacció entre els serveis sanitaris i socials.
 
A partir d’aquest Pla director es durà a terme el Pla funcional, és a dir el projecte arquitectònic de reformes de l’actual hospital.
 
Aliança estratègica entre l’Hospital de Viladecans i Bellvitge
 
Boi Ruiz s’ha reiterat a mantenir l’aliança estratègica i la cooperació entre l’Hospital de Viladecans i l’Hospital de Bellvitge. L’Hospital de Viladecans funciona des de fa temps com a hospital en xarxa i col·labora amb altres centres de la seva àrea geogràfica, especialment amb l’Hospital Universitari de Bellvitge, on es porta a terme l’assistència mèdica i quirúrgica de més complexitat i alta especialització.
 
Els dos hospitals treballen de manera integrada en les especialitats de neurologia, cirurgia general, dermatologia, reumatologia, oftalmologia i aparell digestiu.
 
La població d’aquests cinc municipis –Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat– també té com a centres de referència l’Hospital General del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, per a la pediatria, l’obstetrícia i la cirurgia vascular venosa, i l’Institut Català d’Oncologia a l’Hospital Duran i Reynals per a l’atenció oncològica.
 
L’Hospital de Viladecans és des de l’any 1987 un hospital comarcal d’aguts gestionat per l’Institut Català de la Salut. Aquest centre forma part de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP) i té una clara voluntat comunitària i de proximitat amb els equips d’atenció primària de referència.
 
L’any 2013, l’Hospital de Viladecans va portar a terme 5.061 altes quirúrgiques, 158.914 consultes externes i 9.166 sessions d’hospital de dia. També va atendre 40.312 pacients al servei d’Urgències.