Domènec Vila visita les inversions en cellers per a la millora de la qualitat del vi en el marc de del Programa de suport al sector vitícola finançat pel FEAGA
El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Domènec Vila, acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, així com del vicepresident del Consell Comarcal del Pallars Jussà i alcalde d'Isona i Conca Dellà, Constantí Aranda, va visitar, divendres, diferents cellers situats a la zona del Pallars, una zona d’expansió vitícola de la Denominació d’Origen (DO) Costers del Segre.
Tradicionalment, aquestes zones de mitja muntanya ja s’havien destinat al cultiu de la vinya i ara estan tornant a l’expressió del seu potencial i tradició a aquest cultiu amb una millora de la qualitat dels seus vins.
El sector vitícola té un gran potencial i la DO Costers del Segre un gran recorregut en les zones de mitja muntanya com es el cas del Pallars. En aquest sentit, els dos cellers visitats, Mas Garcia Muret i el Celler Terrer de Figuerola, han realitzat inversions per tal de millorar la qualitat dels seus vins.
Aquestes inversions s’han dut a terme en el marc del Programa de suport al sector vitivinícola pel anys 2014-2018, finançat íntegrament pel Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA), amb l’objectiu d’apostar per estructures de transformació i comercialització adaptades als nous reptes dels mercats, la qualitat un d’ells. Es tracta d’una nova línia d’ajut dirigida a les inversions en el sector del vi, en el marc de l’esmentat Programa.
Els ajuts que preveu aquesta línia, són de 224 milions d’euros per a tot el període i a repartir entre totes les comunitats autònomes de l’Estat. La participació financera de la Unió Europea (UE) no pot superar el límit del 40% de les despeses auxiliables en el cas de PIMES, i del 20% en la resta de beneficiaris admissibles.
Aquestes subvencions tenen caràcter de subvenció directament aplicable als imports de les inversions i despeses derivades de les actuacions objecte de l’ajut, i van adreçades a persones físiques o jurídiques, PIME o empreses fins a 750 treballadors o un volum de negoci inferior a 200 milions d’euros, que vulguin realitzar inversions de millora de les condicions de producció i/o comercialització i al desenvolupament de nous productes vitivinícoles.
En definitiva, tota una oportunitat per a l’expansió dels productes i que cada cop més es visualitzi la qualitat dels productes catalans, una prioritat de la direcció general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries i del Departament en el seu conjunt.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
3