·         El conseller de la Presidència assegura que els suïssos queden “absolutament descol·locats” quan l’Estat espanyol, que és un estat democràtic,  ens prohibeixi votar per “conèixer la voluntat del poble de Catalunya respecte el seu futur col·lectiu”
 
·         Francesc Homs ha explicat aquest migdia a Ginebra els eixos del dret a decidir, un procés que “respon als principis de la democràcia, el diàleg i l’entesa, la legalitat, la transparència, el respecte al pluralisme, la cohesió social i l’europeisme”
 
·         “Catalunya té un mandat clar i majoritari”, “no es tracta d’una mania d’alguns polítics ni d’una qüestió conjuntural”, ha dit Homs, qui ha refermat el compromís de Catalunya amb Europa,  “com a marc de referència institucional, polític, econòmic i financer”
 
·         Homs apel·la un cop més al diàleg amb el Govern espanyol i ha assegurat que “la política i les lleis han de trobar una solució a les qüestions que són plantejades d’una manera ordenada i democràtica”
 
·         El titular de la Presidència assegura que “el procés que Catalunya ha iniciat és irreversible” i ”no busca només el seu propi benefici -el busca, evidentment, perquè tota nació sent la necessitat d’un Estat que li sigui favorable-“.
 
 
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat que “als suïssos, que estan avesats a participar en referèndums, els xoca molt la negativa del govern espanyol a no deixar-nos votar”. Segons el conseller, queden “absolutament descol·locats” quan l’Estat espanyol, que és un estat democràtic, ens prohibeix votar per “conèixer la voluntat del poble de Catalunya respecte el seu futur col·lectiu”. Homs ha recordat que a Suïssa “la cultura del referèndum forma part de la normalitat i la vida col·lectiva” ja que tenen programats tots els referèndums fins el 2035, sense saber ni tan sols què es preguntarà. Homs ha fet aquestes declaracions  a Ginebra en el marc de la taula rodona  Quel avenir pour la Catalogne? L’autodétermination en question, acte organitzat pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, juntament amb el Global Studies Institute de la Universitat de Ginebra. A l’acte també han participat la catedràtica de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona, Mercè Barceló; i el director del Global Studies Institute, Nicolas Levra; el director del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, Albert Royo; així com experts, polítics i periodistes suïssos i catalans.
 
“Si a Catalunya hi ha una expressió democràtica, pacífica i majoritària que decideix disposar d’un estat propi, en la mesura que Europa és un projecte de pau i de democràcia, se sabrà trobar una solució política, com ha fet sempre la institució de la UE, amb tots els problemes, desafiaments i situacions”. Ha dit el conseller Homs durant la seva intervenció, en la qual ha dibuixat els eixos del dret a decidir, “un procés democràtic, transparent i absolutament pacífic”, que té Europa “com a marc de referència institucional, polític, econòmic i financer”.
 
El conseller de la Presidència ha explicat a Ginebra els eixos del procés per celebrar la consulta prevista per al proper 9 de novembre, “un procés irreversible”, “pacífic i en positiu”, amb “esperit de construcció i no de ruptura”, que “no busca només el seu propi benefici -el busca, evidentment, perquè tota nació sent la necessitat d’un Estat que li sigui favorable-”.
 
Homs ha insistit en aquest sentit que el dret a decidir “no és res més que la resposta a la voluntat del poble català, que demana poder decidir el futur polític de Catalunya, expressat per una gran majoria de ciutadans, de manera cívica, als carrers i particularment a les unes”. “No es tracta d’una mania d’alguns polítics ni d’una qüestió conjuntural”, com demostren les darreres comeses electorals o els darrers baròmetres del Centre d’Estudis d’Opinió, segons el qual un 45,2 per cent creu que Catalunya hauria de ser un estat independent, enfront del 13,9 per cent que ho pensava el 2006. “Catalunya té un mandat clar i majoritari”, ha manifestat el titular de la Presidència.
 
Homs ha recordat que el dret a decidir és “la conseqüència històrica” d’un procés “llarg i pacient”, amb “diversos intents de pacte amb les institucions espanyoles efectuats per diferents govern, que no han donat els resultats que havien estat establerts i acordats”. I ha insistit en aquest context que el procés “respon als principis de la democràcia, el diàleg i l’entesa, la legalitat, la transparència, el respecte al pluralisme, la cohesió social i l’europeisme” i en aquest sentit ha volgut emfatitzar que serà “en tot moment democràtic, transparent i totalment pacífic”.
 
 
‘La democràcia és la solució’
 
“La política i les lleis han de trobar una solució a les qüestions que són plantejades d’una manera ordenada i democràtica”, ha manifestat Homs, qui ha situat el Regne Unit com una “referència que mostra que la democràcia és la solució i no pas el problema”. “No és una qüestió de debat estrictament jurídica, sinó que es tracta clarament d’una qüestió de voluntat política”, ha advertit, i en aquest sentit ha considerat “netament contradictòria” la posició d’una democràcia consolidada com l’espanyola. “No és només una posició contradictòria, sinó també una posició insostenible, perquè el vot a Catalunya tindrà lloc”.Podem negociar les condicions, com ha fet el Govern de Cameron, però mai la voluntat del poble lliurement expressada”, ha sentenciat.
 
“Aquestes expressions ens donen un plus de legitimitat”
 
Sobre la campanya “Catalan want to vote - Human towers for democracy” d’Òmnium Cultural i que tindrà lloc arreu del món aquest diumenge, el conseller Homs ha considerat que “aquestes expressions ens donen un plus de legitimitat, un plus de causa que genera simpatia”. Segons el conseller, la iniciativa d’Òmnium Cultural, “té una utilitat extraordinària” i “ens ajuda a qui ens toca anar a despatxos a explicar el tema de Catalunya” i “a tenir cartes de presentació que fa que siguem vistos de manera amable i agradable”.

1  

Fitxers adjunts

El conseller Homs durant la conferència

El conseller Homs durant la conferència
JPG | 68