• El cap de govern inaugurarà la nova planta de Grífols a Carolina del Nord i els consellers d'Economia, d'Empresa i d'Agricultura completaran el programa previst a Califòrnia

 

  • Artur Mas subratlla que el procés democràtic català és constructiu, positiu i busca mantenir la millor relació amb l'Estat espanyol
El president Mas, aquest matí, durant la inauguració del Port de Colera
El president Mas, aquest matí, durant la inauguració del Port de Colera
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat que el viatge institucional del govern als Estats Units es manté tal com estava previst. Amb tot, el president només podrà participar a la primera part de l'itinerari previst, a Carolina del Nord, mentre que els consellers d'Economia, Empresa i Agricultura mantindran el programa previst a Califòrnia. El president Mas haurà d'escurçar la seva participació per tal d'assistir a la proclamació del nou rei d'Espanya, el príncep Felip, després de l'abdicació de l'actual monarca, Joan Carles I.
 
Aquest viatge als Estats Units completarà l'aliança de relacions institucionals, científiques i econòmiques de Catalunya amb Israel, Massachusetts i Califòrnia, en el que el president Mas ha anomenat "quatre motors per al món". Aquest acord ha de ser per al nostre país al segle XXI el que a finals del segle XX van ser els Quatre Motors per Europa, l'aliança ara renovada amb Baden-Württemberg (Alemanya), Rhone-Alpes (França) i la Llombardia (Itàlia).
 
El president Mas farà la primera part del viatge, en la qual inaugurarà el dia 17 de juny la nova planta de Grífols Therapeutics a Clayton (Carolina del Nord), i s'entrevistarà amb el governador d'aquest estat, Patrick McCrory. Els consellers d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; d'Empresa i Ocupació, Felip Puig; i d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, completaran el programa que estava previst a Califòrnia, amb reunions institucionals, signatura d'acords de cooperació científica i universitària, i diversos actes de promoció econòmica i cultural.
 
La decisió d'assistir a la proclamació del nou rei d'Espanya es basa en la voluntat de mostrar el màxim respecte institucional possible cap als poders de l'Estat, al marge de les discrepàncies polítiques que hi ha amb les institucions catalanes. També es vol mantenir l'actitud constructiva i positiva que marca des del principi el procés democràtic català, així com mantenir i fomentar les millors i més cordials relacions possibles amb l'Estat espanyol.
 
El president Mas subratlla que la decisió d'escurçar la seva presència als Estats Units li suposa deixar de realitzar un viatge amb una agenda molt rellevant de trobades i acords institucionals, científics, universitaris, empresarials i culturals, que s'ha preparat molt intensament durant els darrers sis mesos i, en alguns casos, de molt abans. Amb tot, el president ha deixat clar que el govern de Catalunya realitzarà la gran majoria de reunions i acords que estaven previstos a través dels consellers que hi aniran.