Compta amb el suport de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i n’és l’objectiu aprofitar els excedents alimentaris i cuinar-los amb l’ajuda de voluntaris i cuiners professionals
Un total de 55 famílies (160 persones) amb pocs recursos es beneficien del programa "Traguem-ne més profit" que impulsa l’Ajuntament de Tremp amb el suport de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) del Departament de Salut. L’objectiu és recuperar dels establiments comercials excedents alimentaris aptes per al consum per després cuinar-los i ajudar les famílies que ho necessitin. El fet de cuinar els aliments permet garantir-ne la conservació i a la vegada preparar àpats equilibrats des del punt de vista nutricional.
El balanç de la iniciativa, que es va iniciar a finals de l’any 2012, es va donar a conèixer en el marc de la Jornada del Pla de Salut de les regions sanitàries Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, que va tenir lloc dimecres passat a la Seu d’Urgell en el transcurs de la primera de les taules en què es va presentar el Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP). El PINSAP pretén portar la salut a totes les polítiques i fer incidència en la promoció de la salut i els hàbits de vida saludable i la reducció de les desigualtats en salut.
El programa "Traguem-ne més profit" s’ha consolidat amb una cuina pròpia i una xarxa estable de voluntaris. Fins ara, a l’hivern s’usava la cuina de l’alberg de Tremp i, a l’estiu, la d’una escola o la de les instal·lacions de la Fundació Fiella. L’ASPCAT dóna suport a la campanya mitjançant la formació de voluntaris en els àmbits en què té competència com la manipulació d’aliments, la donació i l’aprofitament d’aliments, la reducció del malbaratament d’aliments, etc. La iniciativa és possible gràcies també a la col·laboració de diversos establiments i equipaments de la ciutat i de l’Associació de Dones Rosa d’Abril.
Amb projectes com aquest, l’ASPCAT treballa per promoure la seguretat alimentària i l’aprofitament nutricional en la distribució d’aliments entre les persones en risc d’exclusió social i també per fer front al malbaratament alimentari. Així mateix té l’objectiu de conscienciar la població perquè aprofiti al màxim els aliments que habitualment consumeix ja que és la millor forma de disminuir el malbaratament que a Catalunya s’estima que és de 34,9 kg d’aliments per persona i any. Aquesta xifra equival a llençar el menjar consumit durant 25,5 dies; amb aquest menjar es podrien nodrir més de 500.000 persones en un any.