Direcció General de Comunicació

El Govern acorda engegar el procés participatiu de la Llei del canvi climàtic

El Govern acorda engegar el procés participatiu de la Llei del canvi climàtic

query_builder   10 juny 2014 14:12

event_note Nota de premsa

El Govern acorda engegar el procés participatiu de la Llei del canvi climàtic

 
 
  • L’objectiu de la Llei és contribuir a l’assoliment d’una societat competitiva, innovadora i sostenible, amb baixes emissions de carboni i millor adaptada als impactes del canvi climàtic 
  • La previsió és poder-la aprovar abans de finals d’any i que Catalunya sigui pionera a l’Estat espanyol en l’elaboració d’una norma d’aquestes característiques 
  • El text estableix la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle produïdes a Catalunya en un 25% per a l’any 2020 i del 80% o més l’any 2050 
  • Es preveu la creació d’un Fons Climàtic per a l’execució de polítiques i accions de mitigació i adaptació i mesures fiscals per reduir la dependència de l’energia d’origen fòssil 
El Govern ha iniciat el procés participatiu per a l’elaboració de la Llei del canvi climàtic. La finalitat d’aquesta Llei és consolidar la feina feta contra el canvi climàtic, tant per la societat com per l’Administració, en els darrers vint anys, però especialment des de l’any 2005, i contribuir al paper decisiu que Europa vol jugar per afrontar amb garanties aquest repte per construir una societat menys vulnerable i més avançada. En definitiva, contribuir a l’assoliment d’una societat competitiva, innovadora i sostenible, amb baixes emissions de carboni i millor adaptada als impactes del canvi climàtic.
 
El procés comença amb la publicació al web del Departament de Territori i Sostenibilitat del document base de la norma, on tots els ciutadans hi poden intervenir a través d’un formulari en línia, i que es completarà amb un total de 5 sessions territorials al llarg d’aquest mes que inclouran també trobades amb el món de l’Administració local. Aquest procés es fa en col·laboració amb el Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica, del Departament de Governació i Relacions Institucionals.
 
El procés d’informació pública de l’Avantprojecte de llei s’iniciarà a la tardor i, un cop superada tota la tramitació administrativa, quedarà enllestit perquè el Govern pugui procedir a la seva aprovació, cap a finals d’any. D’aquesta manera, es donarà compliment al compromís adquirit per l’Executiu d’aprovar la Llei en aquesta legislatura.
 
Hi ha pocs referents de lleis semblants en d’altres països del món i Catalunya serà, en aquest sentit, pionera a l’Estat espanyol, on només el País Basc i Andalusia han començat a desenvolupar iniciatives normatives. A Europa ja existeix a països com França, el Regne Unit i Suècia, a més d’Escòcia, mentre que Austràlia, Costa Rica, Guatemala, Hondures, Mèxic i el Quebec també tenen llei pròpia.
 
25% de reducció de les emissions al 2020
 
El text estableix que Catalunya es compromet a assolir, com a mínim, la part de reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEH) que li correspon dels objectius europeus. En concret, per al 2020 i aplicant els mateixos criteris de repartiment d’esforços establerts per la UE als seus estats membres, aquesta contribució és una reducció d’un 25% per a l’any 2020 respecte de l’any 2005, i del 80% o més l’any 2050. També preveu disminuir la vulnerabilitat de la població, els sectors socioeconòmics i els ecosistemes als impactes del canvi climàtic, a través de la integració en les diferents planificacions de les polítiques sectorials, de mesures concretes de mitigació i d’adaptació. Entre les noves mesures i accions que s’hauran de concretar, destaquen:
 
  • La creació d’un Fons Climàtic per a l’execució de polítiques i accions de mitigació i adaptació que es nodrirà amb els recursos econòmics procedents totalment o parcialment d’ingressos de figures impositives, subhastes de drets d’emissió, i d’altres. 
  • L’eliminació progressiva de les bonificacions sobre el consum de recursos energètics d’origen fòssil i derivats. 
  • La garantia d’un accés mínim a l’aigua i l’energia per a aquells col·lectius en situació de pobresa i d’exclusió social. 
  • La bonificació en l’IRPF (tram autonòmic) de les inversions en millora de l’habitatge amb criteris d’estalvi i eficiència energètica i de reducció d’emissions de GEH. 
  • El compromís que els departaments de la Generalitat i les grans empreses calculin les seves emissions, implantin mesures de reducció de GEH i ho comuniquin públicament. 
  • Les grans zones turístiques de Catalunya coneixeran la seva vulnerabilitat i actuaran en conseqüència. 
També es té em compte l’establiment de programes voluntaris per a la reducció i la compensació d’emissions i la reducció de la vulnerabilitat.
 
Està previst que cada tres anys es presenti un informe al Parlament sobre l’assoliment dels objectius de la Llei. El document contindrà una valoració interna de la Generalitat i una externa dels experts.
 
Catalunya és una de les regions més actives en l’aplicació de polítiques de lluita contra el canvi climàtic, tant pel que fa a la reducció de GEH com en accions de mitigació per ser menys vulnerables als impactes ja observats i previstos derivats de l’escalfament global, com sequeres, inundacions, l’increment de la temperatura de l’aire i del mar, menor disponibilitat d’aigua, o ascens del nivell del mar.

 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia