• El Govern explica al ple les mesures destinades a protegir els infants durant l’estiu
PArlament

El ple del Parlament d’aquesta setmana que s’inicia demà celebrarà el primer debat de la proposició de llei del règim especial d'Aran. Aquesta iniciativa parlamentària està signada per tots els grups i no ha rebut cap esmena a la totalitat; per tant, comptarà amb el recolzament de la cambra catalana per poder seguir la seva tramitació i en poc temps poder tornar al ple per ser aprovada.


La proposició de llei estableix el règim especial propi d'Aran, amb l'objectiu de protegir-ne “el caràcter singular, els drets històrics i la identitat”. A més a més, defineix l’Aran com a "entitat territorial singular" que té "personalitat jurídica pròpia i plena capacitat i autonomia". El règim especial "reconeix el dret i la realitat de l'organització institucional, política i administrativa d'Aran i en garanteix les competències, els recursos i l'autonomia per ordenar, governar i gestionar els afers públics i els interessos generals del seu territori".


Entre d’altres mesures, la proposició de llei del règim especial d’Aran fixa les competències del Conselh Generau d'Aran, que passen pel foment i promoció de la cultura aranesa, així com la conservació, gestió i administració del patrimoni cultural. A més a més, crea la comissió bilateral Generalitat-Conselh Generau; fixa l'aranès com a llengua oficial a Aran i a Catalunya, juntament amb el català i el castellà; estableix que els pressupostos de la Generalitat han d'incloure un fons de cooperació amb el Conselh o que, en una futura organització territorial del país, Aran "no pot ser inclòs en cap divisió territorial ni administrativa que no sigui ell mateix".


Protecció de la infància a la sessió de control
Al marge de l’admissió a tràmit de la proposició del règim especial d’Aran, el ple del Parlament també acollirà la sessió de control al Govern on la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté explicarà les mesures de suport a la infància que ha iniciat el seu departament en vistes dels mesos d’estiu. Recentment la consellera de Benestar va mostrar el compromís de l’executiu amb la infància assegurant que  “les polítiques dirigides a la infància ens converteixen en societats més cohesionades, més democràtiques i més justes”. Per aquest motiu, la Generalitat va impulsar l’any passat el Pacte per a la Infància “orientat a impulsar polítiques integrals que tinguin en compte la perspectiva dels infants i adolescents, que permetin prioritzar les polítiques adreçades a aquests ciutadans i ciutadanes i facilitin nous espais per a la construcció del seu present i el seu futur”. En el marc de les polítiques adreçades a la infància, el Departament de Benestar Social i Família destinarà aquest 2014 dos milions d’euros a una convocatòria extraordinària de subvencions adreçada a entitats socials per al desenvolupament d’actuacions d’atenció a les famílies en situació de vulnerabilitat, especialment les que tenen infants a càrrec. Al marge de les polítiques dedicades a la infància, la consellera Munté també respondrà una pregunta sobre el copagament de serveis socials.


Durant la sessió de control al Govern, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, repassarà els avenços realitzats per connectar per metro la ciutat de Barcelona amb l’Aeroport del Prat, després que la setmana passada el president de la Generalitat, Artur Mas, anunciés que durant el primer semestre de 2016 la L9 del metro connectarà Zona Universitària amb l’aeroport barceloní. El conseller Vila també parlarà sobre les prospeccions marines a la costa nord de Catalunya.


Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, respondrà tres preguntes durant la sessió de control al Govern: una sobre les darreres dades turístiques de Catalunya, una sobre la situació de les persones discapacitades i els centres especials de treball, i una altra sobre la situació d’algunes empreses.


La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, també participarà de la sessió de control on serà preguntada sobre les accions del Govern per garantir la neutralitat política i la imparcialitat ens els espais públics; mentre que la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, parlarà de la situació del transport escolar a Catalunya. A més a més, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, respondrà una pregunta sobre Spanair; el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, parlarà de Can Vies; i el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, sobre el decret de regulació de l’agricultura ecològica presentat per la Comissió Europea.


Després de la sessió de control al Govern s’iniciarà la sessió de control al president de la Generalitat, Artur Mas, prevista pels volts de les 11h.