L’objectiu ha estat reflexionar sobre el paper dels equipaments cívics adreçats a la gent gran i les seves potencialitats
Experts, personal tècnic d’administracions i membres de juntes directives han analitzat la possibilitat d’obrir els casals de gent gran a altres entitats i col·lectius de la societat
El Departament de Benestar Social i Família -amb l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, i l’Obra Social “la Caixa”- ha organitzat aquest matí la jornada “Models de participació social de les persones grans” al Palau Macaya de Barcelona. L’objectiu ha estat reflexionar sobre el paper dels equipaments cívics adreçats a la gent gran i les seves potencialitats, en la mesura que puguin ampliar els col·lectius i perfils d’usuaris.
Durant la sessió de benvinguda, el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa, ha apostat per aprofitar el talent de les persones grans: “cal establir els recursos adients per gaudir d’aquest patrimoni humà, de coneixements i de valors, sense tancar-lo en una institució que aïlli la gent gran de la resta de la societat”. “Al contrari”, ha afegit, “cal generar més espais de trobada, d’intercanvi intergeneracional, de participació activa i de creixement personal”.
Terrassa ha assegurat que “volem obrir la porta a parlar de models de casals que es caracteritzin per la polivalència i el seu caràcter intergeneracional, sense desplaçar a ningú, però que evitin l’aïllament, integrin i ajudin a la cohesió social”. En aquest sentit, el director general s’ha mostrat convençut que “a major contacte intergeneracional més espais i temps compartits i, per tant, també més respecte i consideració vers les persones grans”.
Des del Departament de Benestar Social i Família “proposem avançar cap a una societat on els casals segueixin essent llocs confortables per a la gent gran alhora que siguin autèntiques plataformes de participació activa, generadors de salut física, social i mental, motors d’una ciutadania activa on hi puguin participar tota classe de persones”, ha conclòs Ramon Terrassa qui ha posat com a exemple els casals d’Igualada i Cervera.
L’obertura de la jornada també ha comptat amb les intervencions de la comissionada d’alcaldia de la Gent Gran de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Assumpció Roset; el diputat delegat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva; i el director de l’Àrea Social de l’Obra Social “la Caixa”, Marc Simón.
Posteriorment, el professor de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Daniel Tarragó, ha pronunciat una conferència. A continuació s’ha celebrat una taula rodona sobre nous usos i reptes de la participació social de les persones grans en els equipaments on han intervingut representants de l’Equipament Cívic Igualada-Casal del Passeig, l’Espai de Gent Gran Fort Pienc de Barcelona, l’EspaiCaixa Sant Lluís i l’EspaiCaixa Granollers, entre d’altres.
La jornada ha reunit experts, personal tècnic de diferents administracions i membres de juntes directives de casals de gent gran.
714 casals de gent gran
Catalunya compta aproximadament amb 714 casals de gent gran, dels quals 98 són equipaments de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família. Aquest centenar de casals organitzen unes 2.900 activitats al llarg de l’any i comptem amb 174.300 usuaris, als quals cal afegir 7.000 persones més que fan ús habitual de les 13 cases del mar repartides pel litoral català.
Els casals de gent gran són equipaments cívics destinats al col·lectiu de les persones grans que tenen com a finalitat promoure el seu benestar i la promoció de la seva participació com a membres actius de la societat. En els seus espais es duen a terme activitats formatives, esportives, artesanals, musicals o d'apropament a les noves tecnologies, entre d’altres, a partir de les propostes dels usuaris de cada equipament. També es fomenta la participació en intercanvis culturals i trobades amb altres casals de tot el territori català.
Els casals inclouen cafeteria-menjador, biblioteca, sala de lectura amb premsa diària, sales d'activitats, mediateques o aules informàtiques. Altres activitats i serveis s'ajusten a les necessitats de les persones usuàries, d'acord amb els indrets on estan situats els centres, la seva cultura, els seus costums o les seves tradicions.