·        En el marc de la sessió de control en el Ple del Parlament, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha valorat les darreres dades turístiques a Catalunya.
 
·        Segons Puig, “el turisme continua sent un dels pilars sobre el que tenim fonamentada la nostra recuperació econòmica i que ens permet apostar per retorn del nostre endeutament d’una manera més generosa”.
 
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha valorat avui en el ple del Parlament, les darreres dades del sector turístic a Catalunya. Segons Puig, “el turisme continua sent un dels pilars sobre el que tenim fonamentada la nostra recuperació econòmica i que ens permet apostar pel retorn del nostre endeutament d’una manera més generosa”.
 
El titular d’Empresa i Ocupació ha repassat la bona marxa dels indicadors turístics –ocupació en establiments, despesa, turisme estranger, arribada de passatgers per via aèria- que han evolucionat novament a l’alça en el primer quadrimestre de 2014. No obstant això, Puig ha volgut puntualitzar que “ens equivocaríem si ho veiéssim només com una cursa” quantitativa i ha reiterat l’aposta del govern de la Generalitat  per “un model de turisme sostenible, de qualitat i experiencial”. “La clau de l’èxit del nostre model turístic és el nostre sistema de valors”,  ha reblat.
 
De gener a abril de 2014, un total de 3,9 milions de turistes han visitat Catalunya, xifra que representa un 10,4% més que al mateix període de 2013. Pel que fa a l’ocupació turística, Catalunya ha rebut en el període gener-abril 2014 un total de 4,5 milions de viatgers que han fet un total de 11,9 milions de pernoctacions als establiments turístics, el que suposa un creixement respecte el mateix període del l’any anterior de 5,0% i 6,1%, respectivament.
 
En relació a la despesa turística, en els primers 4 mesos de l’any, la despesa dels turistes estrangers a Catalunya ha estat de 3.164 mil milions d’euros, amb un increment del 7,5% respecte al mateix període de l’any anterior.
 
Així mateix, entre gener i abril del 2014 han arribat 3,8 milions de passatgers per via aèria, el que suposa un 6,8% més que al mateix període de l’any anterior. Pel que fa al turisme de creuers, el port de Barcelona ha rebut un total de 439 mil creueristes en el primer quadrimestre d’enguany.
 
El conseller també s’ha referit a la situació de la planta Schott Iberica a Sant Adrià de Besós. Puig ha assenyalat que “fa setmanes que estem seguint la situació d’aquesta empresa amb molt interès, com seguim totes les situacions de risc empresarial”.
 
En aquest sentit, el conseller ha avançat que aquesta mateixa nit passada, s’ha arribat a un preacord en la negociació entre la direcció i els treballadors, que s’hauria de ratificar. En qualsevol cas, ha assegurat que “la Generalitat està treballant per intentar dilatar en el temps la decisió de l’empresa i oferir als treballadors el millor dels acompanyaments”.
 
Així mateix, el conseller ha valorat la situació dels Centres Especials de Treball. Puig ha volgut recordar que “la Generalitat està afrontant la situació amb molts esforços pressupostaris, per fer front a la reducció dels recursos que venen de Madrid”. “Amb un 25% menys de recursos, la Generalitat està garantint que més de 13.000 persones puguin continuar contractades”, ha assenyalat Puig. El conseller ha recordat que, malgrat les dificultats, la xarxa de CETS funciona i ha afegit que “cal treballar per reorientar la inserció de les persones amb dificultats cap a l’empresa ordinària”. 
 
D’altra banda, el conseller s’ha referit al debat sobre les prospeccions petrolíferes a les costes catalanes, assegurant que “no és el model energètic que volem per Catalunya, ni l’estratègia energètica que necessitem”. Puig ha assegurat que “no volem un segon fenomen Castor” i ha informat que la Generalitat, a través de la Direcció General de Pesca, ha requerit en diverses ocasions al Ministeri informació addicional sobre aquests permisos i sobre l’anàlisi de les conseqüències mediambientals “i no hem rebut resposta”.
 
Així mateix, Puig ha assenyalat que “des del punt de vista de l’autogovern, malauradament les nostres competències avui dia en matèria de prospecció del sòl marí són pràcticament nul·les” i ha assegurat que “estem al costat dels pescadors i dels ciutadans”.