·         Aquesta reunió, promoguda pels departaments d’Interior i Agricultura, i la Diputació de Barcelona, és la segona que es fa a la Catalunya Central
 
·         També hi han assistit representants del Consell Comarcal de l’Anoia, dels Bombers de la Generalitat, el Cos d’Agents Rurals, els Mossos d’Esquadra, Protecció Civil de la Generalitat, les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), entre altres
 
Aquesta tarda, el director en funcions dels Serveis Territorials d’Interior a la Catalunya Central, Albert Ballesta, acompanyat del director en funcions dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Marià Morera, i el cap de l’Oficina tècnica municipal de Prevenció d’Incendis de la Diputació de Barcelona, Cristòfol Jordà, han assistit, a la sala de plens del Consell Comarcal de l’Anoia, a una reunió on s’han presentat les actuacions en matèria de prevenció d’incendis forestals a la comarca de l’Anoia.
 
També hi han participat el cap de la Regió d’Emergències Metropolitana Sud dels Bombers de la Generalitat, Joan Rovira; el cap d’àrea a la Catalunya Central d’Agents Rurals, Jaume Torralba; el comissari cap de la regió Policial Central, Sergi Pla; la responsable de Protecció Civil de la Generalitat a la Catalunya Central, Agnès Centellas; entre altres.
 
Es tracta de la segona reunió que els Serveis Territorials d’Interior organitzen a les comarques de la Catalunya Central amb l'objectiu de millorar la preparació, la coordinació i la resposta de totes les institucions implicades en la lluita contra els incendis forestals, abans que arribi l'època de major risc d'incendi forestal. El 22 de maig passat va tenir lloc la primera reunió adreçada als alcaldes de la comarca del Bages.
 
En el transcurs d'aquesta sessió de treball s'ha tractat sobre el risc dels incendis forestals des de diverses perspectives: des de l'extinció, tot recordant quines són les tasques i línies d'actuació dels Bombers de la Generalitat, però també, i sobretot, des de la prevenció, repassant quines són les actuacions sobre prevenció d'incendis forestals que es poden dur a terme des d'altres àmbits, com el municipal.

En aquesta línia, s'han tractat específicament les competències municipals en prevenció d'incendis (com les eines urbanístiques que han d'incloure aquestes mesures de prevenció, o les tasques de neteja de vials, camins interns o d'accés a les urbanitzacions públics, entre d'altres), les obligacions dels propietaris en relació amb els treballs de neteja, o els diversos àmbits d'aplicació i els procediments necessaris. Es pretén facilitar al màxim la seva tasca, i ajudar sobretot als Ajuntament petits, i amb menys estructura a que puguin complir les seves obligacions en la matèria.

Des del Departament d’Agricultura, la temàtica que s’ha exposat està centrada principalment  en la prevenció d’incendis a la interfase urbana en relació al Decret 123/2005, de 14 de juny, de mesures de prevenció d’incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat amb la trama urbana. Això inclou urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i explotacions agràries. Es tracta  d’explicar la importància de les mesures de protecció en terrenys forestals o en la franja de cinc-cents metres que els envolta. Les franges de protecció perimetral tenen una doble funció. Per una banda, serveixen per mitigar l'acció d'un foc provinent de la zona forestal per facilitar les tasques d'extinció i, d'aquesta manera, salvaguardar els béns i les persones. Per l'altra, aquestes franges han de prevenir l'avanç d'un incendi originat dins de la zona urbana i evitar que s'estengui cap a la massa forestal.
 
En aquest sentit, el Departament d’Agricultura va obrir una línia d’ajuts adreçada als Ajuntaments que destinarà un milió d’euros per millorar la seguretat de les urbanitzacions enfront dels incendis forestals Els treballs que se subvencionen consisteixen a aclarir l’estrat arbori i estassar l’estrat arbustiu, en un franja d’almenys 25 metres d’amplada, en els boscos que envolten les urbanitzacions o nuclis urbans.
 
Aquest és el segon any en què Interior organitza aquestes reunions amb representants municipals per tractar la problemàtica dels incendis forestals amb l’objectiu d’assolir un major grau de preparació i de coordinació de totes les administracions. Enguany s’han fet ja reunions als Consells Comarcals, l’Alt i el Baix Empordà, el Gironès i el Pla de l’Estany.