El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, ha presidit avui al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, de Barcelona, la celebració del 50è aniversari de la revista Apunts. Medicina de l’Esport, consolidada com la publicació científica més important en l’àmbit de la medicina de l’esport. L’acte ha comptat amb la presència d’una vuitantena de responsables i col·laboradors de la revista, als quals el Govern ha volgut agrair el suport a la continuïtat d’aquest mitjà de referència.
Apunts. Medicina de l’Esport va publicar el primer número el primer semestre de 1964, de manera que celebrarà properament els seus primers 50 anys d’història. Després que la versió en paper arribés als cinc continents fins fa pocs anys, a data d’avui la seva versió digital ha permès arribar a tots els indrets del món (l’any 2013 ha estat consultada 197.464 vegades) i ha donat “universalitat” a la capçalera, ha explicat el secretari general de l’Esport.
Ivan Tibau ha posat èmfasi en la “periodicitat, la difusió i sobretot el rigor” de la revista, cosa que l’ha convertit en un mitjà de referència i de les poques publicacions amb mig segle d’existència. El secretari general de l’Esport també ha mostrat la satisfacció del Govern de celebrar l’aniversari de la “nostra revista”, tenint en compte que al llarg de temps “els que hem dirigit aquesta Secretaria l’hem cuidat amb el mateix afecte i entusiasme” que el primer secretari que la veure néixer, Josep Lluís Vilaseca.
La revista ha intentat recollir amb el màxim nivell científic possible les novetats en el camp de la medicina i la resta de ciències aplicades a l’esport, i especialment ha fet difusió d’aquelles activitats, estudis, projectes i investigacions que des de Catalunya s’han volgut aportar a la comunitat científica internacional.
“Desitjo que tota la societat i la comunitat de les ciències aplicades a l’esport, i en particular de la medicina de Catalunya, integri la revista Apunts com a part fonamental de la seva vida professional”, ha conclòs Ivan Tibau. A l’acte també hi ha assistit el Dr. Ramon Balius, actual director de la revista, i Josep Antoni Gutiérrez, cap de la Unitat de Medicina de l’Esport del Consell Català de l’Esport.
Balius ha lloat l’impuls i el talent dels doctors Jesús Galilea i Josep Estruch, dos dels precursors del mitjà, així com d’August Castelló, ha explicat, d’altra banda, com van ser els inicis, ha situat el naixement del primer número en català al 1986 i ha recordat que el 2006 la revista va entrar en una fase d’expansió amb l’estrena del format digital, que “ens va permetre ser més competitius a nivell internacional”, al costat de les edicions en català, castellà i anglès, i l’augment dels patrocinadors. També ha apuntat que el futur més immediat és la renovació del web.
Durant l’acte, la Secretaria General de l’Esport també ha fet un reconeixement als diversos directors, autors i col·laboradors, així com les empreses que han aportat el seu suport econòmic en el manteniment i creixement de la revista. Han recollit l’obsequi Xavier Llaves, de Biobérica; Josep M. Piqueras, de Kern Pharma; Eduard Vidal, del Grupo Mémora; Angel Encabo, de Heel España, SAU; Celia Pla, de Diafarm Laboratorios; Anna Gonell, Pilar López i Carles Gonell, de Croma Pharma, i Gonçal Lloveras, de Clínica Diagonal. La resta de premiats han estat Toshiba Medical Systems i Pharmadiet. Entre els assistents, també hi havia el director del Consell Català de l’Esport, Gerard Figueras; exsecretaris generals de l’Esport, metges de l’esport del Consell Català de l’Esport; el director del CAR de Sant Cugat, Joan Fontserè, i el president del Circuit de Catalunya, Vicenç Aguilera.