• A Catalunya hi ha 60 empreses d’inserció que donen feina al voltant de 1.700 persones i facturen més de 28 milions d’euros  
 
La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Empresa i Ocupació, destina enguany inicialment un total de 2,7 milions euros a la integració sociolaboral de persones en risc d’exclusió social a través d’empreses d’inserció.
Les empreses d’inserció són iniciatives de l’economia social que combinen la lògica empresarial amb estratègies que fan possible la integració sociolaboral de persones en risc d’exclusió i dificultats específiques per a la inserció en el mercat de treball; és a dir, són projectes que aconsegueixen una doble rendibilitat: econòmica i social.
 
Així, per aconseguir el seu objecte social, aquestes empreses desenvolupen una activitat econòmica de producció de béns i de prestació de serveis en qualsevol sector del mercat, realitzant un treball productiu i participant regularment en les operacions del mercat, com qualsevol altra empresa. En aquest sentit, l’acompliment del seu objecte social necessita de la utilització i desenvolupament de les mateixes eines i tècniques de gestió que qualsevol altre empresa, i de la lluita per aconseguir mercat oferint productes i serveis de qualitat a un preu competitiu.
 
Els 2,7 milions d’euros que el Departament destina a ajuts a les empreses d’inserció són per a la realització d’accions que millorin l’ocupació i la inserció laboral dels col·lectius en risc o situació d’exclusió social; en concret, hi ha dos programes:
 
1-    Suport al funcionament de les empreses d’inserció

L’objectiu d’aquest programa és subvencionar els costos salarials derivats de la contractació de tècnics d’acompanyament a la inserció o a la producció. Els tècnics d’acompanyament a la inserció donen suports a les persones  en accions formatives perquè adquireixin hàbits personals i socials; fan orientació laboral i elaboren plans personals d’ocupació i formació, i també fan prospecció a empreses ordinàries per a la integració laboral dels treballadors en procés d’inserció. Pel que fa als tècnics d’acompanyament a la producció, fan acompanyament en l’acció formativa en competències tècnic-professional així com en l’adquisició d’hàbits laborals. 
 
2-    Incentius a la contractació de persones en risc d’exclusió per part de les empreses d’inserció

Aquest programa fomenta la contractació d’aquest col·lectiu amb una subvenció a la contractació d’entre el 75 i el 110% de l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), sense superar el 60% de la base de cotització del treballador.
 
Situació actual de les empreses d’inserció
 
Actualment a Catalunya hi ha 60 empreses d’inserció que donen feina a 1.707 persones, 815 personal d’estructura i 892 personal d’inserció. En el període 2006 – 2014, el nombre d’aquestes empreses inscrites al registre s’ha incrementat en un 114% i pel que fa a les persones contractades ha crescut en un 130%. Amb tot, aquestes companyies facturen més de 28 milions d’euros.
 
Les persones destinatàries de la Renda Mínima d’Inserció, amb un 22% del total, són el col·lectiu majoritari en situació d’exclusió social objecte de contractació per part d’aquestes empreses, seguit per les persones immigrades amb un 15,6% i dels joves amb un 14%.
 
Les sortides per inserció es donen majoritàriament a l’empresa ordinària. De les persones que han finalitzat el seu itinerari durant el 2012, un 37% han aconseguit inserir-se.
 
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Gràfic evolució Empreses Inserció

Gràfic evolució Empreses Inserció
PDF | 11