• El cap de l’Executiu ha inaugurat aquest matí la XXV Trobada Empresarial al Pirineu, que se celebra a la Seu d’Urgell

  • Artur Mas insisteix que el procés polític “està definit i va endavant, no podem anar enrere perquè el preu seria molt alt”
Inauguració Trobada Empresarial al Pirineu
El president Mas en un moment de la seva intervenció
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquest matí que les dades de dèficit fiscal presentades ahir pel Govern “demostren el que sempre hem denunciat: ens resta capacitat i possibilitats”, i ha afegit “les dades posen en evidència que això ha de tenir una proporció digerible per a tothom, també per a l’economia i la societat catalanes, perquè darrere hi ha els serveis de l’estat del benestar, ens ho juguem tot”.
 
El cap del Govern ha fet aquestes manifestacions davant els empresaris assistents a l’acte inaugural de la XXV Trobada Empresarial al Pirineu, que s’ha celebrat aquest matí a la Seu d’Urgell. Artur Mas ha insistit que la solidaritat interterritorial ha de tenir un límit, i que com a país “necessitem, d’una vegada per totes, uns instruments normals per tirar el país endavant i dur a terme el nostre projecte”.
 
En aquest sentit, el president ha defensat que “Catalunya té un projecte propi, que no nega res ni va en contra de ningú”, i que requereix, ha dit, “unes condicions i uns instruments diferents dels existents en aquestes darreres èpoques “. I ha afegit “un percentatge molt significatiu dels catalans ha entès que per la via tradicional no ens en sortirem i que hem d’entrar en un projecte polític nou, que no nega la relació amb l’Estat, però vol que aquesta sigui diferent”.
 
El president ha subratllat que aquest procés polític “està definit, va endavant, de manera serena, positiva i pacífica, i amb el desig de trobar a l’altre costat un clima que permeti acordar les coses sense renunciar al que són aquests projectes bàsics de fons”,  tal com ha destacat que es fa en altres latituds democràtiques del món. I ha reblat “quan piquem a la porta no hi ha resposta més enllà de l’enrocament, però seguirem insistint, perquè el preu que es pagaria per no anar endavant seria molt alt”.
 
 
Aprofundir en els corrents de fons de l’economia
 
En un altre moment de la seva intervenció, el president Mas ha assegurat que cal “aprofundir en els corrents de fons favorables que es comencen a detectar en la nostra economia”, perquè ha explicat “ens juguem el model econòmic dels propers anys, i, si això ens surt bé, el país anirà bé, però cal un esforç col·lectiu”.
 
El president ha detallat, entre alguns d’aquests factors que estan afavorint la reactivació, la internacionalització de l’economia catalana, que ha dit “hauria de ser imparable” per seguir l’exemple de països europeus amb economies molt obertes com Dinamarca, Holanda, Finlàndia o Àustria, que són semblants en territori i població a Catalunya.
 
En aquest sentit, Mas ha destacat que Catalunya va ser, durant el 2013, “la regió que més inversió estrangera productiva va rebre de tota l’Europa continental”, el 40% de la qual va anar al sector industrial i “això és especialment important perquè podem aspirar encara a tenir un futur industrial com tenen les economies europees a les quals ens volem assemblar”. I ha afegit també com a element important el lideratge que exerceix Catalunya en la recepció de turisme, amb 15 milions de turistes cada any, el doble de la seva població.
 
El president ha ressaltat, però, dos sectors on cal incidir per guanyar competitivitat; d’una banda, cal millorar el sistema educatiu per optimitzar la vinculació entre empresa i formació; d’altra banda, ha advocat per “implantar d’una manera més sòlida la producció científica, la recerca, i traduir-la en millores en la producció industrial”, tot i que ha recordat que Catalunya és el segon país d’Europa per capita a rebre ajuts en producció científica d’alt nivell, darrere d’Holanda.
 
La XXV Trobada Empresarial al Pirineu se celebra enguany sota el lema ”5 anys avançant junts, 25 anys fent empresa”. Prèviament al president, hi ha intervingut el president de l’Associació Trobada Empresarial al Pirineu, Ramon Roca, i l’alcalde de la Seu, Albert Batalla. També hi ha assistit el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Albert Alins.
 

1  

Imatges

Trobada Empresarial al Pirineu

Trobada Empresarial al Pirineu 1744