- El conseller Mascarell dedica l'acte dels ‘300 fets de llengua’ a Francesc Vallverdú: "Segur que un home del poble com ell, extraordinàriament sensible a les qüestions de la llengua, hagués estat amb un acte com aquest, que desplega la realitat del país a través de la llengua"
- És un projecte que pretén ampliar el coneixement de la ciutadania sobre els esdeveniments que han afectat la llengua catalana al llarg de la seva història
- La campanya inclou un concurs en el qual han participat més de 2.500 persones i que aquest divendres celebrarà la final amb 44 participants
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presentat avui, a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona, el projecte 300 fets de llengua, que té com a objectiu divulgar lúdicament la història de la llengua catalana. A l’acte també hi participaran el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.
El conseller ha volgut dedicar l'acte d'avui a Francesc Vallverdú, en afirmar que "segur que un home del poble com ell, extraordinàriament sensible a les qüestions de la llengua, hagués estat amb un acte com aquest, que desplega la realitat del país a través de la llengua".
Els ‘300 fets de llengua’ és un projecte que pretén ampliar el coneixement de la ciutadania sobre els esdeveniments que han afectat la llengua catalana al llarg de la seva història. Per aconseguir-ho, la campanya inclou un joc de taula, que es presentarà aquest mateix divendres, una cronologia en línia amb els 300 fets més rellevants de la història de la llengua, un llibre i un concurs. E. n aquest sentit, Mascarell ha destacat que "iniciatives com aquesta ens ajuden a conèixer factors essencials de la història del país i ens explica com es construeix una llengua".
L’acte de presentació serà conduït pels creadors del joc i del concurs: l’enigmista i escriptor Màrius Serra i el dissenyador de jocs Oriol Comas, que estaran acompanyats pel filòleg i periodista Pau Vidal
El lloc web “300 fets en línia” consisteix en un recull cronològic on apareixeran de manera gradual els 300 fets més destacables de la Història de la llengua catalana, a mesura que es vagin publicant i compartint a les xarxes socials de la Direcció General de Política Lingüística i en diversos mitjans de comunicació. La campanya també oferirà un llibre recull en format digital que contindrà una versió ampliada dels 300 fets i els reptes.
Els continguts han estat elaborats pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, conjuntament amb els professors d’història de la llengua Joan Martí i Castell (Universitat Rovira i Virgili) i Josep Moran (Universitat de Barcelona). El disseny és de Lupagrafics.
D’altra banda, el concurs va començar al mes de març en els centres el Consorci de Normalització Lingüística i durant aquests mesos hi han participat més de 2.500 persones. Consisteix en una combinació de preguntes sobre Història de la Llengua i reptes lingüístics. De les 2.500 persones que hi ha participat, han arribat 44 a la final que tindrà lloc aquest divendres durant la presentació del projecte global. Els concursants són alumnes i voluntaris del Consorci per a la Normalització Lingüística. .
El joc de taula dels 300 fets de llengua és un estoig cilíndric que conté 300 naips que presenten 300 fets de llengua amb reptes lingüístics associats. Està pensat per jugar-hi en ambients lúdics, tot i que també pot ser un recurs didàctic. Els jugadors s’enfronten per parelles per aconseguir la màxima puntuació intercanviant naips i afrontant els reptes que s’hi plantegen. El joc es distribuirà entre els participants al concurs, els centres de normalització lingüística, els participants més actius en la línia del temps i diversos mitjans de comunicació.