· Durant els seus primers 5 anys d’implantació, gairebé 30.000 persones ja han obtingut el certificat i diverses administracions d’arreu del món s’han interessat en aquest projecte pioner de factura catalana
· L’ACTIC ha estat present a la trobada de la Cimera Internacional sobre Societat de la Informació celebrada aquesta setmana a Ginebra com a model d’innovació i bones pràctiques en l’àmbit del foment de la societat digital
L’acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació (ACTIC) arriba aquest mes de juny al seu cinquè any d’implantació consolidada com a certificat de referència en competència digital, assolint així l’objectiu pel qual es va crear l’any 2009. L’ACTIC s’inscriu dins de les polítiques d’impuls de la societat de la informació i el coneixement que du a terme la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació (DGTSI) del Departament d’Empresa i Ocupació en el marc del Pla idigital.
Mostra d’aquesta consolidació i projecció internacional és la presència de l’ACTIC en la trobada de la Cimera Internacional sobre Societat de la Informació (WSIS 2014) que s’ha desenvolupat del 9 al 13 de juny a Ginebra. Una delegació de la DGTSI ha participat en aquest forum, convidada per la International Telecommunication Union (ITU), per exposar l’experiència en el desenvolupament de l’ACTIC, els reptes i recomanacions sobre el que cal potenciar i evitar en projectes d’aquest tipus, i el seu paper com a instrument de capacitació de la competència digital per a una societat de la informació inclusiva.
5 anys d’ACTIC
L’ACTIC és un certificat expedit per la Generalitat de Catalunya que permet demostrar el nivell de coneixement en TIC davant de qualsevol empresa o administració pública. Així, el certificat serveix tant per als treballadors que volen acreditar la seva competència digital per accedir a un lloc de treball, com per a les empreses i administracions que necessiten avaluar aquesta competència en processos de selecció i promoció del personal.
Des que es va posar en marxa l’ACTIC, ja s’han realitzat 44.017 proves per a l’obtenció de l’acreditació i s’ha acreditat 29.196 aspirants. El perfil de l’aspirant és una dona d’entre 25 i 45 anys, i des que es va aprovar l’exempció de pagament de la taxa de l’ACTIC per a les persones aturades, més del 60% dels aspirants a obtenir l’acreditació pertanyen a aquest col·lectiu.
Pel que fa als centres col·laboradors on es realitzen les proves de l’ACTIC, actualment n’hi ha 331 repartits per tot el territori català, el 52% dels quals són de titularitat pública. La seva tipologia és molt variada i inclou des de centres de formació no reglada, biblioteques, universitats, centres cívics i Punts TIC, a centres penitenciaris, centres de formació ocupacional o d’adults i l’Escola d’Administració Pública.
Des de l’Oficina Gestora de l’ACTIC també s’està treballant amb centres col·laboradors del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per associar la formació ocupacional orientada a obtenir un certificat professional amb la preparació per a l’ACTIC. La idea és orientar el vessant TIC de la preparació per a una certificació professional específica cap a l’obtenció de l’ACTIC, de manera que els participants a la formació puguin assolir una doble certificació: la professional i la digital.
Un model exportable
L’ACTIC és un projecte innovador de factura catalana pioner a Europa que ha generat l’interès de diferents administracions públiques i entitats d’arreu del món, que s’han plantejat d’adoptar-lo per avaluar les competències digitals de la ciutadania i certificar-ne l’aptitud davant una empresa o administració pública.
El Govern Balear va ser el primer, l’any 2010, a interessar-se a desenvolupar una prova pilot de desplegament de l’ACTIC a les Illes Balears, i més tard s’hi han mostrat interessats els governs d’Andalusia i Extremadura, així com l’Associació Espanyola de Telecentres.
Igualment, l’Asociación de Telecentros Activos de Chile (ATACH), que gestiona la xarxa de telecentres del país llatinoamericà, va fer unes proves de demostració de l’ACTIC per tal de valorar-ne la utilitat i la possibilitat d’adaptar el sistema d’avaluació a Xile. El govern de la província argentina de San Luis també es va interessar per l’ACTIC i el seu possible desplegament al territori, i el govern del Brasil també s’hi ha mostrat interessat.
En un context com l’actual, iniciatives com l’ACTIC prenen un especial protagonisme, ja que la capacitació digital esdevé essencial per fomentar un nou model d’economia basat en el coneixement i per ajudar els sectors laborals en crisi a reorientar-se professionalment.
Més informació sobre l’ACTIC a actic.gencat.cat