La presó de Figueres deixarà de ser utilitzada com a equipament penitenciari amb l’obertura del nou Centre Penitenciari Puig de les Basses al proper juliol
El conseller de Justícia, Germà Gordó, i l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, han signat aquest matí el Protocol per fer possible la cessió de la presó centenària de Figueres al municipi, un cop quedi desafectada com a equipament penitenciari, a partir de l’obertura del nou Centre Penitenciari Puig de les Basses, al juliol.
El Protocol, que s’ha signat a la nova presó, estableix que, a partir del tancament del Centre Penitenciari de Figueres, i un cop s’hagi produït el buidatge, el Departament de Justícia proposarà que l’edifici passi a disposició de la Direcció General del Patrimoni perquè s’iniciïn els tràmits corresponents de cessió gratuïta. I l’Ajuntament de Figueres definirà els usos a què es destinarà l’immoble, que està catalogat pel seu valor arquitectònic i històric.
En aquest sentit, el titular de Justícia ha explicat que amb aquesta signatura “retornarem aquest espai a la ciutat” i, en el termini de dos anys, el Consistori n'especificarà l'ús.
Germà Gordó ha afirmat que s’ha treballat de manera molt coordinada entre totes les parts i “els resultats són molt positius per a la política penitenciària d’aquest país, per als professionals que treballen en aquest Centre i per a la ciutat de Figueres”.
L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha agraït la gestió del Departament de Justícia, que ha fet possible l’obertura de la nova presó. Felip ha dit que “la presó vella aviat passarà a formar part de la història de la ciutat” i ha afegit que “s’obre el debat dels usos per a aquest equipament”, tot i que no es pot demorar perquè es tracta d’un edifici antic que s’ha de rehabilitar.
Antic CP de Figueres
La primera pedra de la presó de Figueres es va col·locar l’any 1907, i deu anys després s’inaugurava oficialment, en substitució de l’antic presidi que existia a la població. El Centre del carrer Sant Pau acumula 107 anys d’història com a centre penitenciari. Ha arribat a tenir reclòs un jove Salvador Dalí de 20 anys, durant l’any 1924. I ha comptat amb la degana de les publicacions de tots els centres penitenciaris de l’Estat: El Ojo.
Des del restabliment de la democràcia, i especialment a partir de l’assumpció de competències en matèria penitenciària per part de la Generalitat, l’any 1984, l’edifici ha hagut d’adaptar els seus espais a les noves necessitats en matèria de rehabilitació i reinserció. Prova d’això va ser la instal·lació de l’escola del Centre a les golfes de l’edifici. Finalment, però, s’havien evidenciat dificultats per a l’aplicació del model penitenciari català, de la mateixa manera que havia deixat de ser òptima la seva ubicació com a conseqüència del creixement de la ciutat i la inclusió de l’edifici en l’entramat urbà.
Centre Penitenciari Puig de les Basses, el nou model penitenciari català
El Centre Penitenciari Puig de les Basses, ubicat al terme municipal de Figueres, que substituirà en pocs dies els centres penitenciaris de Figueres i Girona, té una superfície construïda de 61.642,43 m2. El Centre, que està preparat per acollir fins a 1.000 interns, disposa de 620 cel·les, distribuïdes en nou mòduls i quatre unitats singulars.
En la construcció del Centre Penitenciari Puig de les Basses, hi han intervingut més de 3.000 operaris i 100 tècnics, que han aplicat tècniques capdavanteres per a la seva construcció i han tingut especial cura en la reducció de l’impacte visual, de manera que els edificis s’adapten a l’orografia natural del terreny. El projecte d’aquest Centre penitenciari, que acompleix totes les característiques del nou model penitenciari català impulsat pel Departament de Justícia, ha comportat una inversió de 108,99 milions d’euros.
El Centre penitenciari tindrà 17 edificis, dels quals destaquen els nou destinats a mòduls residencials, el mòdul d’ingressos i el departament de règim tancat. L’equipament també comptarà amb infermeria, un edifici educatiu, formatiu i cultural -que acollirà, entre altres serveis, una escola de formació per a persones adultes-, una àrea d’esports i una zona de serveis on estaran ubicats els tallers productius.
A la signatura del Protocol que s’ha signat avui, hi han assistit també el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús; el director general de Serveis Penitenciaris, Pere Soler, i la directora de Serveis Territorials de Justícia a Girona, Isabel Ruiz, entre altres autoritats.
1