• També ha aprovat una resolució a favor de la reforma horària
Foto
El Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC), òrgan consultiu de l’Institut Català de les Dones (ICD) on participen 380 entitats que treballen a favor de la igualtat efectiva de dones i homes, insta el Govern de la Generalitat a demanar al Govern de l’Estat la retirada immediata de l’Avantprojecte de llei orgànica de protecció de la vida del concebut i dels drets de la dona embarassada i iniciar el procés d’elaboració i el desplegament d’una llei pròpia de Catalunya de drets sexuals i reproductius de les dones.
 
El Ple d’aquest òrgan ha aprovat aquest matí a la seu de l’Institut del Teatre de Barcelona una resolució en aquest sentit que també faran arribar al Ministeri de Justícia, a la Presidència del Congrés dels Diputats i a tots els grups polítics del Congrés dels Diputats.
 
La Comissió Permanent del CNDC ja va aprovar el mes de febrer de l’any passat una moció en defensa dels drets de les dones a decidir sobre la interrupció voluntària de l’embaràs i dels seus drets sexuals i reproductius, on demanava aturar el procés de modificació de la Llei orgànica 2/2010 de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs; la despenalització de l'avortament voluntari -encara avui tipificada al Codi Penal-; la creació d’un pla d’educació sexual i afectiva obligatori per a totes les institucions educatives finançades amb diners públics; la universalitat i gratuïtat de l’atenció en l’aplicació de la Llei a totes les dones tenint en compte que la interrupció voluntària de l’embaràs està sotmesa a uns terminis; i la reducció de l'IVA dels mètodes anticonceptius al 4%, com a mesura de prevenció d’embarassos no desitjats i de prevenció d’infeccions de transmissió sexual.
 
Reforma horària
 
En la sessió celebrada avui, el Consell Nacional de les Dones de Catalunya també ha resolt adherir-se a la Iniciativa per a la reforma horària Ara és l’hora i dur a terme les actuacions necessàries per donar suport a les mesures que facin possible la transició cap a la reforma horària.
 
El document aprovat constata una desorganització horària que deriva en seriosos obstacles per a la competitivitat i la producció empresarial, l’augment de riscos psicosocials, la persistència de la divisió sexual del treball amb el manteniment de la desigualtat de gènere, els problemes de salut derivats de la manca de son en adults i infants, els baixos rendiments educatius, la manca de temps familiar i personal per al lleure i la cultura, l’activisme social i en una disminució del benestar de la societat en general.
 
Segons el document, la jornada poc compactada provoca que el sopar sigui a partir de les 21 h, dificulta el temps de cura d’infants i gent gran, afebleix la participació cívica i comunitària, impossibilita el consum i gaudi de la cultura i baixa l’eficiència de les organitzacions. La resolució també explica que el prime time televisiu s’acomoda a horaris que fan reduir les hores de son.
 
A través d’aquest Consell, les entitats esdevenen interlocutores de les polítiques que fa el Govern de la Generalitat, per a qüestions vinculades al Pla del Govern en matèria de polítiques de dones en els àmbits polític, social, cultural, econòmic i educatiu. Atès el seu caràcter consultiu, el CNDC assessora i orienta l’ICD i li fa propostes i recomanacions.
 
A nivell territorial les 380 entitats estan distribuïdes de la següent manera: 12 són de l’Alt Pirineu i Aran, 184 de Barcelona, 21 de la Catalunya Central, 38 de Girona, 49 de Lleida, 50 de Tarragona i 26 de les Terres de l’Ebre.

1  

Fitxers adjunts

Fotografia Consell Nacional de les Dones de Catalunya

Fotografia Consell Nacional de les Dones de Catalunya
JPG | 83