·         El cap de l’Executiu també es reunirà amb el governador de Carolina del Nord i amb el president del Senat d’aquest estat
 
·         Els consellers d’Economia, d’Empresa i d’Agricultura completaran el programa previst a Califòrnia pel president, que ha hagut d’escurçar la seva participació per assistir a la proclamació del nou rei d’Espanya
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, farà demà, dimarts 17 de juny, una visita oficial a Carolina del Nord (Estats Units), on inaugurarà la nova planta de fraccionament de plasma de l’empresa Grifols. El cap de l’Executiu també es reunirà amb el governador i amb el president del Senat d’aquest Estat, Patrick McCrory, i Phil Berger, respectivament.
 
Artur Mas tenia previst continuar el seu viatge oficial als Estats Units amb diferents actes empresarials i en l’àmbit de les universitats i la recerca, així com contactes institucionals, a l’Estat de Califòrnia, però l’ha hagut d’escurçar per assistir a la proclamació del nou rei d’Espanya. Aquesta part de la seva agenda l’ha delegada en els consellers d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí.
 
Una delegació empresarial acompanyarà la missió institucional del Govern de la Generalitat als Estats Units. La integraran 27 empreses del sector del mòbil –especialitzades en aplicacions, smart cities, jocs, salut i educació –i 10 empreses i organitzacions relacionades amb el turisme.
 
Completaran la missió catalana el secretari d’Afers Exteriors i de la UE, Roger Albinyana, i el delegat del Govern de la Generalitat als Estats Units, Andrew Davis.
 
 
Inauguració a Grifols
La nova planta de fraccionament de plasma de Grifols a Clayton (Carolina del Nord) és la més gran de la seva especialitat, amb capacitat per fraccionar fins a 6 milions de litres de plasma a l’any. Grifols ha invertit 260 milions d’euros (370 milions de dòlars) en aquestes noves instal·lacions que, amb una superfície de 14.400 metres quadrats, és la instal·lació d’aquest tipus més gran del món.
 
El fraccionament és la primera etapa del procés productiu dels medicaments derivats del plasma i consisteix a sotmetre’l a diversos canvis de temperatura i condicions químiques, entre d’altres processos, que provoquen la separació de cada proteïna amb propietats terapèutiques. Un cop purificades i dosificades, aquestes proteïnes són utilitzades com a medicaments imprescindibles per salvar vides.
 
 
 
Missió institucional i econòmica a Califòrnia
Aquest viatge als Estats Units té com a precedent el que va fer el president Mas el 2012 a Massachusetts, estat que com Califòrnia és exemple de model econòmic basat en la innovació, l’emprenedoria, la transferència tecnològica i la col·laboració entre universitat i empresa. En aquesta mateixa línia també es va emmarcar la missió del president a Israel, a finals del 2013.
 
Amb aquest viatge, el Govern de Catalunya vol enfortir la seva relació amb aquests territoris, especialment en l’àmbit científic i de recerca i establir ponts permanents amb el triangle Estats Units-Israel-Catalunya, prenent com a punts d’ancoratge més rellevants Massachusetts i Califòrnia, però també Carolina del Nord, un estat que gràcies a les polítiques iniciades als anys 50 ha passat d’una economia basada en sectors tradicionals, com l’agricultura, a ser un referent mundial en innovació i transferència tecnològica.
 
El programa dels consellers Mas-Colell, Puig i Pelegrí inclourà diverses trobades empresarials, així com un workshop de turisme i la presentació d’un audiovisual de Turisme de Catalunya. També es farà la presentació del projecte Cordorniu-IRTA, a Napa Valley, durant la qual es donaran a conèixer els darrers avenços tecnològics per a un ús eficient de l’aigua en el reg de la vinya i la seva influència en la millora de la qualitat del vi. Un altre esdeveniment destacat serà l’acte Hollywood / Barcelona, an open gate to creativity and instry, organitzat per l’Acadèmia del Cinema Català.
 
En la vessant institucional del viatge, destaca la intervenció que farà el conseller d’Economia i Coneixement davant del ple del Senat de Califòrnia. Prèviament, Andreu Mas-Colell es reunirà amb el president del Senat, Darrell Steinberg, i amb la presidenta de l’Assemblea d’aquest estat, Toni Atkins.
 
El programa de Califòrnia també inclou la signatura de diversos convenis en matèria d’universitats i recerca, entre els quals destaca un acord amb el sistema universitari de Califòrnia.