• El director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, Jordi Miró, ha dit que el Govern dóna suport a les companyies perquè inverteixin en aquest àmbit ja que això “les fa més competitives”
 
  • El registre d’empreses amb plans d’igualtat, creat mesos enrere pel Departament d’Empresa i Ocupació, compta ja amb una cinquantena de companyies inscrites
 
 
La Generalitat, a través del Departament d’Empresa i Ocupació, ha organitzat aquest matí a Lleida la jornada “Els plans d’igualtat a les empreses i institucions”. L’objectiu de la sessió ha estat introduir els conceptes i procediments que implica el disseny, desenvolupament i avaluació dels plans d’igualtat a les empreses, per tal de facilitar-ne l’aplicació a les seves organitzacions.
 
El delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, i el director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, Jordi Miró, han inaugurat la jornada. En la seva intervenció, Miró ha destacat que el Govern “dóna suport a les empreses perquè inverteixin” en l’elaboració de plans d’igualtat, ja que són un factor que “les fa més competitives”. En aquest sentit, el director general ha posat en valor que el registre d’empreses amb plans d’igualtat, que Empresa i Ocupació va posar en marxa recentment, “actualment ja compta amb una cinquantena de companyies inscrites”, fet que demostra l’interès creixent que suscita aquest tema en el teixit productiu.
 
Un pla d’igualtat és un conjunt ordenat de mesures, adoptades després de dur a terme una diagnosi de situació, que serveixen per assolir la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes a l’empresa, eliminant qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe (definició extreta de l'article 46 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes).
 
El pla d’igualtat contempla de forma transversal els diferents àmbits de l’organització i el conjunt de les persones que en formen part. Ha de tractar les següents matèries: accés a l’ocupació, classificació professional, promoció i formació, retribucions, ordenació del temps de treball per afavorir la conciliació laboral, personal i familiar, i prevenció de l’assetjament sexual i de l’assetjament per raó de sexe.
 
Durant la jornada s’ha fet esment del registre de plans d’igualtat per a les empreses de Catalunya que la Generalitat va posar en marxa de forma pionera a l’Estat el passat mes d’octubre.
 
L’objectiu d’aquest registre és visibilitzar i reconèixer totes aquelles empreses que han elaborat el seu pla d’igualtat. Així mateix, el registre també proporciona a Empresa i Ocupació informació sobre el tipus de mesures  implantades, facilita la realització d’avaluacions periòdiques dels plans d’igualtat i, amb aquesta informació, el Departament pot adequar les actuacions de suport a les necessitats reals de les organitzacions.
 
Com poden registrar les empreses els plans d’igualtat
 
Les empreses que vulguin registrar el seu pla d’igualtat ho podran fer a través del portal Canal Empresa (www.gencat.cat/canalempresa), el canal electrònic de la Generalitat de Catalunya que aglutina tots els tràmits i els serveis que les administracions públiques ofereixen a empresaris, professionals i intermediaris.
 
Per registrar el pla d’igualtat, les empreses hauran de seguir el mateix sistema corporatiu que s’utilitza per qualsevol altre tràmit empresarial. Un cop s’hagi finalitzat el registre i hagi estat validat per l’òrgan tècnic corresponent, aquest estarà disponible tant al Canal Empresa com a la web corporativa del Departament, on passarà a formar part del Catàleg d’empreses catalanes amb pla d’igualtat.
 
Aquest Catàleg integrarà tots els plans registrats i podrà ser consultat a través de la pàgina web (www.gencat.cat/empresaiocupacio/siq). D’aquesta manera, el catàleg es converteix en una eina de coneixement i de suport per a aquelles empreses i organitzacions interessades en avançar en igualtat o que están en procés de creació del propi pla.

El Catàleg d’empreses catalanes amb pla d’igualtat permet visibilitzar les bones pràctiques que desenvolupen les empreses, es reconeix la seva tasca i serveix com a exemple per a altres que vulguin impulsar aquest tipus de mesures.

1  

Imatges

El director Miró (segon per la dreta) abans de començar la seva intervenció

El director Miró (segon per la dreta) abans de començar la seva intervenció 628