· El cap de l’Executiu ha inaugurat la nova planta de fraccionament de plasma de Grifols a Carolina del Nord, en el marc del seu viatge oficial als Estats Units
 
· En referència a la celebració de la consulta, el president assegura que “ens diguin el que ens diguin, continuarem endavant, d’acord amb les grans majories, legalment, i amb ganes d’arribar a acords amb tothom”
El president Mas i el conseller Mas-Colell amb el president i conseller delegat de l'empresa, Víctor Grífols, i altres càrrecs directius
El president Mas i el conseller Mas-Colell amb el president i conseller delegat de l'empresa, Víctor Grífols, i altres càrrecs directius
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquest matí des de Califòrnia que les similituds que hi ha entre l’empresa Grifols i Catalunya són el fet de “tenir un projecte, una gran determinació de tirar endavant i una mentalitat oberta”.
 
El cap de l’Executiu ha llançat aquest missatge durant la inauguració de la nova planta de fraccionament de plasma de Grifols a Clayton (Carolina del Nord), en el marc del seu viatge oficial als Estats Units.
 
Després de visitar les noves instal·lacions, acompanyat del conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, el president ha destacat les claus de l’èxit que han fet que Grifols sigui avui una empresa de referència arreu del món. “Ells saben on han d’anar, mantenen el rumb, i estan ascendint amb grans esforços per dur a terme el seu projecte a qualsevol lloc, a Catalunya, a Espanya i a altres països del món, com és el cas de Califòrnia”, ha reblat Artur Mas.
 
Aquesta claredat de rumb i de projecte es combinen, ha remarcat Mas, amb “una forta convicció d’anar endavant” i una “mentalitat oberta”. “Si no vols assumir riscos ni implementar noves idees, no aconseguiràs nous objectius, i això és el que Grifols ens ensenya”, ha remarcat el cap de l’Executiu.
 
Fa tan sols uns mesos el president Mas ja va presidir la inauguració de la nova planta de fraccionament de plasma de la companyia a Parets del Vallès i, en aquest sentit, el cap del Govern ha defensat la inversió que l’empresa fa al nostre país, però també arreu del món. “Pots invertir a casa i pots invertir a fora, al mateix temps, i, a vegades, si inverteixes a fora el que fas és reforçar les teves potencialitats a casa”, ha declarat.
 
Al llarg de la seva intervenció, el president Mas també ha citat els punts en comú que existeixen entre Catalunya i Califòrnia, després d’haver mantingut, a primera hora del matí, una reunió bilateral amb el governador d’aquest estat nord-americà, Patrick McCrory.
 
Artur Mas ha assegurat que els dos països comparteixen “la base industrial, el sistema d’innovació i coneixement i l’aposta per les infraestructures”, on ha remarcat la xarxa d’alta velocitat, especialment entre Barcelona i París, que significa, ha dit, la connexió “amb el centre d’Europa i els mercats europeus, que són molts importants per a l’economia catalana”.
 
“La combinació entre indústria, talent, universitats, innovació, recerca i bones xarxes de comunicació, és probablement la clau per desenvolupar economies excel·lents de cara al futur, com és el cas de Califòrnia i Catalunya”, ha remarcat Mas.
 
Per la seva part, el governador de Califòrnia ha mostrat la seva disposició de col·laborar amb Catalunya i ha destacat els punts en comú entre els dos territoris, especialment l’aposta per la recerca.
 
El president també ha volgut agrair a l’ambaixador espanyol als Estats Units el suport rebut, que demostra, ha dit, que, “de vegades, hi ha una col·laboració estreta entre els dos governs, i això és una cosa que funciona molt bé quan viatgem arreu del món i hem de defensar de forma conjunta els interessos de companyies espanyoles i també de companyies catalanes”.
 
A més del president Mas, també hi han intervingut el president de la companyia, Víctor Grifols; l’ambaixador d’Espanya als EUA, Ramón Gil-Casares, i els alcaldes de Clayton i Parets del Vallès, Jody L. McLeod i Sergi Mingote, respectivament.
 
 
“Ens diguin el que ens diguin, continuarem endavant”
 
D’altra banda, en una atenció als mitjans de comunicació en acabar l’acte d’inauguració a Grifols, el president ha respost les declaracions que ha fet avui el ministre d’Afers Exteriors espanyol en contra de la celebració de la consulta. El president Mas ha insistit que “hi ha una determinació molt gran d’una gran majoria del poble de Catalunya, fins i tot de gent que votaria contra la independència, però que també vol anar a votar” a favor de la consulta".
 
“Ens diguin el que ens diguin, continuarem endavant de la manera que ho estem fent, pacíficament, d’acord amb les grans majories que hi ha a Catalunya, legalment, constructivament i amb ganes d’arribar a acords amb tothom”, ha subratllat el cap del Govern. I ha afegit que la consulta es farà perquè “és el nostre propòsit i el nostre sentit del deure, que ens obliga a tirar endavant”.
 
El president ha fet notar la contradicció del ministre, que “fa campanya pel no, però diu que no ens deixarà votar”. També ha assenyalat que “el coll d’ampolla està precisament a no deixar votar”, i ha afegit que “posaré tota la carn a la graella perquè s’entengui a dins i fora de l’Estat que els catalans i les catalanes tenim dret a votar i a decidir lliurement el nostre futur”.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha manifestat que “és evident que l’Estat té una actitud molt obstruccionista i molt agressiva contra el procés polític català”, però això, ha dit “no ens ha d’atabalar o espantar”. “No ens atrevíssim a fer res i veiéssim com ens passa per sobre l'onada de la recentralització que hi ha en aquest moment a l’Estat”, ha assegurat.
 
Respecte als que parlen de conflicte català, el president ha dit que “es pot evitar, sempre i que hi hagi una actitud dialogant, tolerant i de sentit democràtic per part de l’Estat”. El president ha insistit que “els catalans tenen dret a decidir el seu futur, perquè ens l’hem guanyat al llarg de la història i perquè el 80% de la nostra població vol anar a les urnes per decidir el seu futur”.
 
Artur Mas també ha fet notar que “si es nega aquest fet, que és una evidència democràtica, aleshores el conflicte hi serà”, però ha destacat que procurarà que “sempre sigui civilitzat, desdramatitzat i en el qual tots ens hem d’expressar – i, de tant en tant, ho trobo a faltar en les autoritats de l’Estat – amb respecte, determinació i de bona manera”.
 
 
Últims avenços tecnològics per a la planta més gran del món en la seva especialitat
 
La nova planta de fraccionament de plasma de Grifols a Clayton (Carolina del Nord) és la més gran de la seva especialitat, amb capacitat per a fraccionar fins a 6 milions de litres de plasma a l’any. Grifols ha invertit 260 milions d’euros (més de 370 milions de dòlars) en aquestes noves instal·lacions.
 
Amb una superfície de 14.400 metres quadrats, la planta de Clayton és la instal·lació d’aquest tipus més gran del món. A més, incorpora les últimes tecnologies i l’equipament més avançat per garantir la màxima seguretat i la qualitat durant l’etapa de fraccionament.
 
A banda de la planta de fraccionament de plasma a Clayton, Grifols en té dues més, una a Los Angeles i l’altra a Parets del Vallès, recentment inaugurada pel president de la Generalitat. Entre les tres plantes, la companyia produeix 9,6 milions de litres de plasma a l’any, que seran més de 12 quan les noves plantes estiguin plenament operatives, l’any 2016.
 
El fraccionament és la primera etapa del procés productiu dels medicaments derivats del plasma i consisteix a sotmetre’l a diversos canvis de temperatura i condicions químiques, entre d’altres processos, que provoquen la separació de cada proteïna amb propietats terapèutiques. Un cop purificades i dosificades, aquestes proteïnes són utilitzades com a medicaments imprescindibles per salvar vides, sobretot malalties minoritàries i cròniques.
 
Grifols és una companyia global amb seu a Barcelona i presència a més de 100 països. Té 13.200 treballadors arreu del món, dels quals uns 9.600 treballen als Estats Units. A les instal·lacions de Carolina del Nord treballen 2.300 persones i d’aquestes, 200 ho faran en la nova planta de fraccionament. L’any 2013 les vendes del grup van superar els 2.740 milions d’euros.
 
Els 260 milions d’euros invertits en la planta de Clayton formen part del pla estratègic de creixement orgànic de Grifols, que té previst destinar 600 milions d’euros a inversions de capital en el període 2014-2016. Gran part d’aquest pla d’inversions es destinaran a la construcció d’una nova planta de purificació d’alfa-1-antitripsina al complex de Parets del Vallès, i a l’ampliació de les plantes de purificació d’albúmina a Los Angeles i Clayton.  
 
 
Reunions institucionals
 
El president de la Generalitat ha iniciat la seva visita oficial a Carolina del Nord amb la inauguració de la planta de Grífols a Clayton. Després ha mantingut reunions bilaterals amb el governador d’aquest estat nord-americà, Patrick McCrory, i amb el president del Senat, Phil Berger.
 
Artur Mas finalitzarà aquesta tarda la seva visita oficial als EUA. El president tenia previst continuar el seu viatge oficial amb diferents actes empresarials i en l’àmbit de les universitats i la recerca, així com contactes institucionals, a l’Estat de Califòrnia, però l’ha hagut d’escurçar per assistir a la proclamació del nou rei d’Espanya. Aquesta part de la seva agenda l’ha delegada en els consellers d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí.
 
Una delegació empresarial acompanyarà la missió institucional del Govern de la Generalitat als Estats Units. La integraran 27 empreses del sector del mòbil– especialitzades en aplicacions, smart cities, jocs, salut i educació– i 10 empreses i organitzacions relacionades amb el turisme.
 
Completen la missió catalana el secretari d’Afers Exteriors i de la UE, Roger Albinyana, i el delegat del Govern de la Generalitat als Estats Units, Andrew Davis.
 

3  

Imatges

Inauguració de la nova planta de Grífols

Inauguració de la nova planta de Grífols 594

Reunió amb el President del Senat de Carolina del Nord, Phil Berger

Reunió amb el President del Senat de Carolina del Nord, Phil Berger 352

Reunió amb el governador de Carolina del Nord

Reunió amb el governador de Carolina del Nord 450