El Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica del Departament de Governació i Relacions Institucionals supervisa la qualitat de l’execució del procés de participació sobre el pla d’usos i continguts expositius de la futura seu del Memorial Democràtic
El Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i el Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica del Departament de Governació i Relacions Institucionals han organitzat un procés participatiu amb les entitats i els membres del Consell de Participació del Memorial Democràtic.
 
Els objectius són, entre d’altres, mostrar als òrgans del Memorial Democràtic el nou local abans de l’obertura al públic; informar sobre els requeriments tècnics; rebre propostes i obrir un debat sobre l’ús dels espais amb les entitats i els membres del Consell de Participació, per tal que enriqueixin el Pla d’usos de la nova seu del Memorial Democràtic i en siguin partícips des de l’inici del projecte.
 
El 12 de febrer, els representants de les entitats van visitar la futura seu i van assistir a una sessió informativa. El 24 de març van participar al taller participatiu ‘Pla d’usos de la futura seu del Memorial Democràtic’, i durant els mesos d’abril i maig es va completar un primer informe sobre les aportacions realitzades. Ahir va tenir lloc una sessió de retorn amb les entitats per donar a conèixer l’informe de resultats sobre les seves aportacions. El director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Miquel Puig, i el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, van presentar la relació de propostes que les entitats han realitzat i la valoració feta des del Memorial Democràtic amb els arguments tècnics que la justifiquen.
 
El 26 de juny s’obrirà una segona fase del procés participatiu i tindrà lloc una nova sessió participativa, sobre els continguts que, a parer de les entitats del Consell de Participació, s’haurien de reflectir a la futura seu. El procés conclourà amb una nova sessió de retorn en què s’explicarà als participants quines de les seves propostes s’han incorporat i quines no, amb els corresponents arguments.
 
La Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament, a través del Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica, aposta per la participació ciutadana per millorar les polítiques públiques de la Generalitat així com per enfortir la relació amb la societat civil fent-la partícep de les seves actuacions.