El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director de relacions internacionals de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Eliecer López, ha presidit la signatura d’un conveni de col·laboració entre l’IRTA i la Facultat d’Agricultura i Ciències Ambientals de la Universitat de Califòrnia (UC) a Davis. El conveni, l’han signat el conseller Pelegrí i la rectora de la Facultat d’Agricultura i Ciències Ambientals de la Universitat de Califòrnia.
El conveni engloba els àmbits de la millora en l’ús eficient de l’aigua a l’agricultura, l’estudi del comportament i la resposta de les plantes a diferents disponibilitats hídriques i dels efectes que la gestió del reg pot tenir en la producció d’aliments.
Aquest acord renova i amplia els acords de col·laboració ja existents entre ambdós centres d’investigació i recerca (1988 i 1996) amb l’objectiu de crear una massa crítica rellevant i plantejar noves idees que, majoritàriament, s’han desenvolupat amb activitats experimentals que cada institució ha desenvolupat en la seva zona geogràfica.
En aquest sentit, amb el nou acord es pretén reforçar aquesta col·laboració potenciant les trobades bianuals d’investigadors de l’IRTA i de la UC Davis per tal de poder discutir temes d’interès comú, afavorir l’intercanvi d’estudiants i d’investigadors/professors entre les dues institucions, fomentar les publicacions científiques i tècniques conjuntes, així com promoure la presentació de projectes d’R+D compartits.
Altres àmbits en els quals la col·laboració també ha estat significativa són el control integrat de plagues, la irrigació, l’ecofisiologia, la patologia i la biotecnologia vegetal, tot i que també s’han produït contactes i activitats en altres àmbits d’actuació com ara el de les ciències veterinàries, la producció animal i la tecnologia dels aliments.
Aquest conveni ha anat més enllà d’un acord purament de col·laboració cientificotècnica, d’intercanvi d’estudiants o de formació postdoctoral, i s’ha estès fins a comprendre la col·laboració tecnològica i empresarial. En el transcurs d’aquests anys, i dins de les activitats desenvolupades, hi ha hagut un bon nombre de missions empresarials, en un sentit i en un altre, i algunes s’han traduït en acords entre empreses de Califòrnia i Catalunya.
Millora de la producció agrícola amb menys aigua
Una de les principals línies de recerca de la col·laboració entre la Universitat de Califòrnia i l’IRTA respon, precisament, a l’objectiu de fer un ús més eficient de l’aigua i de la irrigació. Fins a finals dels anys vuitanta, la majoria de la recerca que es feia al món en l’àmbit de la irrigació partia de la premissa que la màxima productivitat d’un conreu només es podia assolir si s’aportava l’aigua de reg per cobrir el 100% de les necessitats de la planta.
Diversos estudis han confirmat que, si en un moment determinat es deixa de regar una planta, aquesta disminueix la seva producció de fusta (part vegetativa), però manté la dels fruits (part productiva), fins i tot millorant-ne la qualitat. El control de l’estrès hídric permet dirigir aquests processos, amb sistemes d’irrigació com el del degoteig, que, enfront d’altres sistemes com el de la gravetat o l’aspersió, és el més precís i, per tant, el més eficient
El Reg deficitari controlat és una estratègia consistent a aplicar un cert dèficit a les plantes, controlat en intensitat, moment i durada, per tal no solament d'estalviar aigua, sinó també d'ajudar a millorar la productivitat i la qualitat de la fruita. S’ha demostrat que en alguns conreus, sobretot en l’ametller, l’olivera i la vinya, però també en d’altres de fruita dolça (pomera, presseguer, perer, cirerer, prunera, o bé en conreus herbacis anuals com el blat de moro, aquesta estratègia de reg permet maximitzar la producció amb menys aportació d’aigua de la que la planta podria consumir.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
Previament el conseller ha mantingut una reunio amb el grup de Treball amb el qual l'Irta està col·laborant des de l'any 1988 i ha valorat molt positivament l'intercanvi d'informació sobre les tendencies mundials en el tema de l'aigua, la necessitat de major productivitat en l'agricultura, l'avanç en el tema de reg de precisió, i en la seguretat dels aliments vinculada a la qualitat de l'aigua així com la importància de la innovació per garantir les necessitats d'aigua davant els problemes de sequera i escassedat associats al canvi climàtic.
Entre els participants cal remarcar el Dr. Theodore C. Hsiao.