El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director de desenvolupament, recerca i innovació de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Eliecer López, ha presidit la presentació del projecte Managing Irrigation to Improve Wine Quality liderat per la Unitat Mixta de Recerca Codorniu- IRTA. L’acte ha tingut lloc a les bodegues Artesa de Codorniu a Carneros (Napa Valley), en el marc de la missió institucional i empresarial que està duent a terme aquesta setmana el Govern de la Generalitat als Estatus Units.
Durant l’acte, el conseller Pelegrí ha subratllat que aquesta experiència de col·laboració público-privada IRTA-Codorniu ens permet ”posar en valor la capacitat de Catalunya de talent, d’innovació aplicada i d’internacionalització d’un coneixement per millorar la qualitat d’un producte a tot el món”.
El conseller ha explicat que aquesta iniciativa de recerca que es va aplicar a Catalunya a les finques de Raimat, a Lleida, s’ha extrapolat a Napa Valley, a Califòrnia, a la finca d’Artesa Codorniu, i arribarà a altres indrets del món.
Josep Maria Pelegrí també ha remarcat altres iniciatives de col·laboració pública-privada amb l’IRTA “de moltes start-ups que s’inicien i que després prenen volada, però que també reben aquesta capacitat i aquest coneixement, que signifiquen innovació útil per ser més productius i millorar la qualitat”.
El conseller d’Agricultura ha remarcat també el potencial de competitivitat que aporta al sector aquest tipus d’iniciatives dels del punt de vista de la internacionalització “d’una experiència que s’ha iniciat a Lleida, a la finca de Raimat de Codorniu, que avui podem veure perfectament aplicada a Califòrnia; que una empresa de recerca en col·laboració públic privada, en aquest cas amb Codorniu, som capaços d’intentar internacionalitzar un coneixement i una practica que al cap i a la fi es millorar el producte i la qualitat a tot el món”.
L’objectiu essencial d’aquest projecte és aprofundir el coneixement del reg i de l’estrès hídric sobre les qualitats agronòmiques i de qualitat del vi, en un entorn semi-àrid i davant el context actual de canvi climàtic que requereix avançar en l’ús cada vegada més eficient de l’aigua. De fet, molts dels assaigs realitzats durant aquest projecte han permès constatar la millora de la qualitat dels vins quan s’aplica estrès hídric a les vinyes en determinats moments.
Codorniu i l’IRTA col·laboraren des de fa 14 anys en treballs de recerca orientats a conèixer la influència de la gestió del reg a la vinya sobre la qualitat de vi. Vistos els avenços aconseguits i les possibilitats de millora en aquest camp, l’any 2004 es va crear la Unitat Mixta de Recerca (Join Research Unit, JRU) Codorniu-IRTA.
Pelegrí també ha ressaltat que el projecte presentat avui permetrà avenços tecnològics per a un ús més eficient de l’aigua en el reg de la vinya i la seva influència en la millora de la qualitat del vi. En l’acte també ha intervingut el director de Viticultura de Codorniu, Xavier Farré.
En aquests deu anys d’activitat, el JRU ha desenvolupat 29 activitats experimentals per donar resposta a onze objectius estratègics. La major part de les activitats de la Unitat Mixta es desenvolupen a la finca de Raïmat, i Codorniu aplica els resultats d’aquesta recerca a les diferents explotacions que té a Catalunya, la resta de l’Estat i el món (Argentina i Califòrnia).
Molts dels resultats de l’activitat desenvolupada a la JRU s’han publicat en articles científics en revistes del més alt nivell en l’àmbit del reg i de la vinya com ara Irrigation Science, American Journal of Enology and Viticulture, Australian Journal of Grape and Wine Research, Agricultural Water Management.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.