• Mascarell: “És inadmissible que no retornin els documents. La llei és clara. Ha de retornar a la Generalitat perquè la documentació pugui ser retornada als seus legítims propietaris. Darrere d’això hi ha famílies i persones que estan esperant uns documents que són seus i que els van prendre per la força”
  • Josep Cruanyes: “Ens sentim sorpresos i indignats perquè el Ministeri cada vegada incompleix de manera més desvergonyida la llei de retorn dels documents. L’actuació del Ministeri és absolutament arbitrària i contrària a qualsevol dret i perjudica els drets de les víctimes de la dictadura de ser reconegudes i emparades”
Papers de Salamanca
El Departament de Cultura de la Generalitat impugnarà mitjançant la interposició d’un recurs davant la jurisdicció contenciosa-administrativa la decisió del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports de no restituir a la Generalitat la totalitat dels anomenats “Papers de Salamanca” que encara quedaven per traslladar a les institucions catalanes per tal de ser retornats als seus legítims propietaris. Així ho ha anunciat aquesta tarda el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en una compareixença davant els mitjans de comunicació, juntament amb el president de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes.
 
Aquest recurs es fonamenta en l’incompliment de la Llei 21/2005 i en la vulneració de les competències corresponents a la Generalitat, a la qual li correspon per llei identificar els legítims titulars dels documents i restituir-los la seva documentació.
El conseller ha afirmat que “és inadmissible que no retornin els documents. La llei és clara. Ha de retornar a la Generalitat, perquè la documentació pugui ser retornada als seus legítims propietaris. Darrere d’això hi ha famílies i persones que estan esperant uns documents que són seus i que els van prendre per la força”.
 
Mascarell ha assenyalat que “s’ha vulnerat l’acord que s’havia establert a la reunió de Comissió Mixta entre Ministeri i Generalitat celebrada el 4 de març de 2013, i en la qual es van acordar els fons que s’havien de retornar a Catalunya, una reunió en la qual en cap cas es va modificar el procediment”. Tal i com estableix la normativa, és aquesta Comissió Mixta qui té la facultat de determinar quins són els documents que s’han de retornar a Catalunya, i un cop digitalitzats s’han de traslladar a Catalunya en un període de tres mesos.
El conseller ha posat de relleu que “aquest procediment ve emparat per la llei del 21/2005, de 17 de novembre, que literalment diu que l’Estat ha de transferir a la Generalitat de Catalunya els documents i fons documentals confiscats a persones naturals o jurídiques amb residència a Catalunya”.
 
De la seva banda, el president de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha assegurat que els membres se senten “sorpresos i indignats perquè el Ministeri cada vegada incompleix de manera més desvergonyida la llei de retorn dels documents. L’actuació del Ministeri és absolutament arbitrària i contrària a qualsevol dret i perjudica els drets de les víctimes de la dictadura de ser reconegudes i emparades”.
 
Cruanyes ha afegit que “l’objectiu del Ministeri no és més que intentar blindar un botí de guerra perpetrada per l’exèrcit d’ocupació ara fa 75 anys. En definitiva sembla que el Ministeri vulgui acabar la feina iniciada pel franquisme. És significatiu que aquest blindatge es faci quan es compleix 75 anys de la requisa”.
 
“Fem una denúncia de la interpretació absurda que fa el Ministeri immiscint-se en unes competències que no li pertoquen i que aquesta voluntat d’impedir el retorn de la documentació a Catalunya es faci en base a unes suposades sentències que interpreten de la manera que els hi sembla i amb una total actitud de confiança envers la Generalitat de Catalunya que, tal i com es veu, considera una institució subsidiària i que fa nosa al Ministeri”.
 
Consideracions jurídiques
L’Estat, segons estableix l’article 3.1 de la llei del 2005, ha de disposar de les mesures necessàries per a l’efectiva posada a disposició de la Generalitat de tots els documents i efectes que ha de ser restituïts, subrogant-se aquesta en tots els drets i obligacions de l’Estat.
La mateixa llei diu en el seu article 5.2 que “les peticions i sol·licituds que es formulin es tramitaran i resoldran pel procediment que estableixi la Generalitat de Catalunya en l’exercici de les seves competències, i contra els actes i resolucions que es dictin en aquest procediment, els particulars podran interposar els recursos que corresponen”.
 
El 31 de gener de 2013, el Tribunal Constitucional va emetre sentència en la qual afirmava que la Llei impugnada transfereix a la Generalitat una sèrie de fons documentals de l’Arxiu estatal als únics efectes de la seva restitució als propietaris originaris o als seus successors. Si la restitució no es pot produir, perquè no sigui possible acreditar la titularitats d’aquests, els documents segueixen integrant l’Arxiu estatal. El TC no afirma, en cap moment, que no s’hagi de transferir a la Generalitat els documents que es presumeix que no tenen propietari.
 
La Generalitat ha regulat aquest procediment perquè els legítims titulars puguin reclamar els fons corresponents a través del Decret 183/2008, de 9 de setembre.
 
Documentació
Des de l’aprovació de la Llei 21/2005, de 17 de novembre, de restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil custodiats a l’Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola, s’han transferit a Catalunya un total de 1.439 capses de documentació textual i 579 llibres. Aquests lliuraments es van fer en les següents dates:
·         31 de gener de 2006
·         20 de desembre de 2008
·         20 de maig de 2010
·         26 de novembre de 2010
·         20 de juliol de 2011
En aquests moments queden per retornar 300 capses de documentació textual i uns 3.000 llibres a més d’objectes diversos com banderes, cartells, segells i altres.
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Fotografia: El conseller Mascarell i mebres de la Comissió de la Dignitat reclamen la restitució dels "papers de Salamanca"

Fotografia: El conseller Mascarell i mebres de la Comissió de la Dignitat reclamen la restitució dels "papers de Salamanca"
JPG | 4831