El conseller de la Presidència afirma a Mallorca que "el govern espanyol té poder però està improvisant amb el tema català" i no veu cap voluntat de proposta ni de seduir
Els informes del CATN seran "el nostre llibre blanc" perquè "això és massa gros, transcendent i important perquè no hi hagi una informació disponible perquè la gent es pugui documentar"
Homs:
El conseller de la Presidència ha denunciat avui a Palma de Mallorca una estratègia del Govern Espanyol per "residualitzar el català".  Segons Homs, "es pot tenir la sensació que tot va bé i funciona, que tenim una llengua que és oficial, que tenim el català a l'escola, que tenim Tv3, però hi ha diverses maneres de matar una llengua. Una és la prohibició absoluta, tècnica que ja coneixem a Espanya i que no va funcionar" (en referència a la seva prohibició en la dictadura de Franco). Però hi ha una altra manera  de carregar-se una llengua amb una estratègia molt més eficient, que "és esquarterant-la i dient-li un altre nom", com ha passat recentment amb el Lapao.
 
Homs ha volgut recordar que la Constitució espanyola parla de "llengües espanyoles" però a la pràctica "acaben fent sinònim castellà i espanyol d'una manera natural. Això quin missatge implícit té? Que la veritable llengua espanyola és el castellà i fa que no et permetin parlar al Congrés i Senat cap més llengua que no sigui el castellà." "És com el que diu Wert, cal espanyolitzar els nens catalans", ha afegit.
 
El conseller de la Presidència ha fet aquestes afirmacions a Palma on ha pronunciat una conferència al Club Diari de Mallorca sobre "el dret a decidir" i  ha explicat el procés que viu Catalunya per poder celebrar la consulta del 9 de novembre, una consulta que ha assegurat que es farà, “malgrat els esforços de l'estat per seguir el seu instint de prohibir". El conseller ha afirmat tenir la sensació que el govern espanyol està improvisant en la qüestió catalana. "Té poder però està improvisant", i creu que "s'ha equivocat en l'estratègia d'impedir la votació". En aquest punt, ha sentenciat que "A Catalunya votarem".
 
El conseller ha afirmat el Govern espanyol "ja està de campanya pel no" i ha posat d'exemples les afirmacions del ministre d'Afers Exteriors, José Manual Garcia Margallo, en que va pronosticar que la independència de Catalunya seria "catastròfica". Per Homs "aquesta línia argumental no és gaire diferent del que se sent a Gran Bretanya pels partidaris del no a la independència d'Escòcia."
 
El portaveu no veu en el Govern espanyol "cap voluntat de fer proposta ni de seduir. Quan Margallo diu que la independència serà catastròfica, a qui creu que convenç? Al segle  XXI no hi ha ningú que es pugui convèncer amb amenaces". En un context democràtic, "si no sedueixes la gent no et vota". “Avui és avui”, segons Homs, “només es veuen dos opcions: el sí a la independència i el No a tot
 
En aquest sentit, ha explicat que el Govern pretén que els ciutadans puguin tenir tota la informació a l'hora de votar la consulta. D'informes pel no, segons Homs, no se n'han de fer gaires perquè és la situació actual "que ja coneixem", però en canvi” cal proveir d'informació que puguin respondre les grans preguntes sobre la independència en un context europeu perquè la gent es pugui fer el càrrec de quina decisió es pren". Homs ha dit que els informes que el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) està ultimant seran "el nostre llibre blanc" d'allò que representa la independència perquè a gent pugui tenir la informació abans de votar. "Això és massa gros, transcendent i important perquè no hi hagi una informació disponible perquè la gent es pugui documentar", ha sentenciat el conseller.
 
El conseller de la Presidència ha relatat tots els passos que està fent el Govern de la Generalitat per portar a terme la consulta el 9 de novembre. Després de la majoria de dos terços assolida al Parlament de Catalunya en favor de la consulta i la petició formal a l'Estat per poder celebrar-la, que va ser rebutjada al Congrés dels diputats, el Parlament de Catalunya està enllestint la llei per convocar consultes, que  preveu l'Estatut com una competència exclusiva de la Generalitat. De tota manera, ha reconegut que "el govern espanyol farà tot el que estigui al seu abast per impedir-ho", però ha assegurat que "nosaltres ens sentim amb arguments molt sòlids per acabar votant el 9-N".