·         El CENSAT cobrirà des de l’anàlisi i disseny de les missions fins al tractament i l’explotació de les dades que es generin.
 
·         Els seus usos seran comercials i científics, especialment en els àmbits de les ciències de la vida, l’observació de la Terra i, l’astronomia.
 
L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha signat un acord per a la creació a Barcelona d’un Centre de Tecnologies i Aplicacions per a Micro Satèl·lits (CENSAT) amb la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC) i la Universitat de Florida. L’acte de signatura ha estat presidit per l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias.
El CENSAT serà un centre d’anàlisi, disseny de tecnologies i explotació d’aplicacions científiques i comercials per a microsatèl·lits. Aquesta iniciativa té lloc en el marc del Barcelona Knowledge Campus- de la UB i la UPC- i es desprèn de l’acord assumit, l’octubre de 2011, entre Florida i l’estat espanyol, amb l’objectiu principal d’impulsar el lideratge global en la fabricació i operacions de microsatèl·lits per a aplicacions científiques i comercials.
Aplicacions en recerca avançada
 
L’objectiu del CENSAT és que actuï com a centre tecnològic i de recerca en l’àmbit dels micro i nanosatèl·lits, en estreta col·laboració amb l’empresa privada. Així, cobrirà des de l’anàlisi i disseny de les missions fins al tractament i l’explotació de les dades que es generin, per a usos comercials i científics, especialment les procedents dels projectes científics que s’impulsin en els àmbits de les ciències de la vida, l’observació de la Terra i, l’astronomia.
Aquest centre, a més, s’encarregaria de centralitzar la recerca en àrees de nou i ràpid desenvolupament relacionades amb Big Data o de gestió de les smart cities per part de l’administració per millorar els serveis públics i fer-los més eficients en camps com la microelectrònica, l’eficiència energètica o de gestió mediambiental.
El centre s’haurà d’especialitzar, doncs, en el disseny dels subsistemes i plataformes que conformen les càrregues útils, així com dels sistemes de control i comunicacions associats, amb la voluntat que les tecnologies que es desenvolupin es puguin transferir a la societat sota un acord marc d’explotació.
El CENSAT també haurà d’aprofitar la capacitat formativa i experiència operacional de les institucions signatàries d’aquest acord per formar la nova generació d’enginyers i científics en aquest nou camp de recerca i aplicacions que se’n derivarà.
S’espera que el desembre de 2015 el CENSAT, amb seu a Barcelona i oficina permanent a la Universitat de Florida, estigui ja plenament operatiu i formi part de la xarxa de Centres d’Innovació Compartida de Barcelona. El seu finançament haurà de procedir tant dels contractes amb empreses del sector privat com de projectes competitius del sector públic europeu i dels Estats Units, que garanteixin la seva sostenibilitat financera, científica i tecnològica, per tal d’ajudar i impulsar el sector espacial a Catalunya.
 
Els micro i nanosatèl·lits, amb pesos compresos entre 2 i 100 kg, permeten posar a l’abast d’empreses, administracions i centres de recerca l’accés a l’espai a un cost molt reduït i amb un temps molt més curt que el d’un satèl·lit convencional. D’aquesta manera es poden desenvolupar experiments científics i aplicacions civils adreçades a molts sectors d’activitat com ara l’agropecuari, el del control i la seguretat ambiental o el monitoratge de l’entorn metropolità i marítim, entre d’altres, en un nou i més favorable escenari de relació cost i risc.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 964