La Generalitat, a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), ha publicat una ordre per la qual es regulen les accions formatives de certificats de professionalitat no finançades amb fons públics realitzades per empreses i centres d’iniciativa privada a Catalunya.
 
Els certificats de professionalitat són l’instrument d’acreditació oficial, en l’àmbit de l’administració laboral, de les qualificacions professionals del Catàleg de Qualificacions Professionals.
 
Sota la tutela del Servei d’Ocupació de Catalunya, aquesta iniciativa permet per primera vegada possibilitar les entitats i empreses a finançar amb fons privats accions formatives de certificats de professionalitat de modalitat presencial. El SOC estableix el procediment d’autorització, seguiment i avaluació de les accions.
 
Les empreses i centres de formació d’iniciativa privada acreditats per impartir les accions de cara a obtenir els certificats de professionalitat hauran de sol·licitar-les al SOC amb una antelació no inferior a 30 dies de la data d’inici de la primera acció.
 
Es considera acció formativa aquella que es destina a un mateix grup d’alumnes en la que s’imparteix formació adreçada a l’obtenció d’un certificat de professionalitat. La programació d’aquesta formació pot incloure tots els mòduls d’un certificat de professionalitat, mòduls/certificat de professionalitat o bé unitats formatives que no completin un mòdul.
 
La superació de tots els mòduls amb avaluació positiva dóna dret a l’expedició del certificat de professionalitat que l’alumne haurà de sol·licitar al SOC. Aquesta certificació té validesa d’àmbit estatal.
 
Les accions formativa regulades per la nova odre dóna compliment a alguns dels objectius fixats en l’Estratègia Catalana per a l’Ocupació 2012-2020, sense perjudici de les accions formatives que ofereix el SOC mitjançant les convocatòries de formació per l’ocupació.