El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, acompanyat del subdirector general de Ramaderia, Joaquim Xifra, va presidit ahir dijous, 19 de juny, a la seu de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA), del DAAM, a Barcelona, les reunions de les Taules Sectorials Agràries del Vacum de Carn i de la Llet, que es van dur a terme conjuntament atesa la coincidència de la majoria dels temes a tractar.
 
Entre els assumptes abordats, destaca les novetats que estableix el Decret 40/2014 d’ordenació de les explotacions ramaderes, que va entrar en vigor el passat 17 d’abril, concretament les condicions d’ubicació de les noves explotacions i l’obligació per a les explotacions intensives de disposar d’una tanca perimetral. També es va tractar de les novetats pel que fa als canvis introduïts per la normativa comunitària en relació a la classificació de canals bovines, amb l’establiment d’una nova categoria, “Z”, per als animals d’entre 8 i 12 mesos d’edat, així com l’obligació de classificar els animals en funció de l’edat, a partir dels 8 mesos, i no del pes com estava establert fins ara.
 
Altres aspectes que han centrar bona part de la reunió, van ser els relacionats amb la sanitat animal, entre els que van destacar les novetats introduïdes per al 2014 en el Programa de prevenció, vigilància, control i eradicació de la Rinotraqueïtis infecciosa bovina (IBR), com a resposta a la demanda efectuada pel sector boví reproductor, que els ha de permetre avançar en la lluita i eradicació de la malaltia, evitant quedar en inferioritat de condicions comercials respecte a altres zones de la Unió Europea (UE) i de tercers països. Aquest programa prohibeix la vacunació d’IBR amb vacunes “no marcades i només permetrà l’entrada a les explotacions de bovins reproductors que hagin donat resultats positius a la prova diagnòstica d’IBR.
 
També es va informar sobre la bona situació sanitària dels programes de lluita i eradicació de la tuberculosi i de la brucel·losi bovines. Pel que fa a la tuberculosi, s’ha obtingut una disminució significativa de la prevalença i pel que fa a la brucel·losi una prevalença del zero per cent i una cobertura molt bona, el que fa pensar en la sol·licitud de regió oficialment indemne. En la reunió d’ahir també es va presentar un resum dels resultats 2012 i 2013 del Pla de vigilància sanitària de la fauna salvatge que s’està duent a terme, el detall dels quals es poden consultar al web del DAAM.
 
A més, es va informar sobre la situació dels ajuts per a la realització de proves diagnòstiques de tuberculosi bovina 2013, així com la previsió d’aquesta línia per a aquest 2014, que és previst publicar en breu, on s’ha anunciat un increment del pressupost passant dels 375.00 euros de 2013 als 415.000 euros aquest 2014, i amb la novetat de l’establiment de tres mòduls en funció de l’aptitud dels animals. Aquesta diferenciació es va realitzar a petició del sector i en base a un compromís adquirit per tal de compensar el major cost de sanejament dels ramats de vaques de carn.
 
Un altre tema tractat en profunditat va ser la proposta que ha presentat el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) sobre els ajuts acoblats, tant per al vacum d’engreix com per al del vacum de llet i el de les vaques alletants. El DAAM ha esperat a les reunions d’aquestes Taules sectorials per a poder enviar al Ministeri les observacions que es poguessin consensuar, que han estat: un import lineal per cap en el cas del vacum d’engreix i l’establiment d’un mecanisme per a evitar l’increment de caps primables respecte al període actual; limitar el nombre de caps primables, en el cas de les vaques alletants i, en el del vacum de llet, es troba correcte que no hi hagi límit d’animals primables per explotació, però es troba molt desproporcionada la proposta del MAGRAMA pel que fa a l’ajut base i a l’ajut complementari per a zones de muntanya i altres zones desafavorides, per la qual cosa es demanarà que s’incrementi de manera substancial l’ajut base.
 
Per finalitzar, també es va tractar temes específics del sector lleter, com la situació contractual en el sector i les mesures previstes davant de la desaparició de la quota làctia el 2015. Aquesta conjuntura ha motivat la UE a elaborar una sèrie de normativa anomenada “paquet làctic” amb l’objectiu de garantir en un futur la viabilitat dels ramaders productors de llet, mitjançant uns instruments que permetin obtenir una major transparència del mercat de llet crua, com són els contractes, afavorir l’agrupació dels productors de llet per a equilibrar el poder negociador entre els diferents agents que intervenen en el mercat (productor, industrial i distribuïdor), i reforçar el paper de les organitzacions interprofessionals. S’ha previst altres mesures, com la creació d’un observatori del Mercat de la Llet, així com d’altres en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR), com les de suport a la inversió per als actius físics, el suport a la creació d’agrupacions de productors i la nova mesura en matèria de cooperació, que estan, principalment, dirigides a zones amb limitacions i que no tenen gran incidència a Catalunya ja que la producció lletera no està majoritàriament en aquestes zones.
 
La reunió va comptar amb l’assistència de representants de les organitzacions professionals agràries UP, JARC, i ASAJA-AEALL, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, i de les principals entitats tant del sector de la llet: Associació Internacional de la Llet (ALLIC), i del Gremi d’Indústries Làctiques de Catalunya, com del sector del Vacum de Carn: Asoprovac, Federació catalana d’Indústries de la carn (FECIC), ASFAC, GREMSA-ANAFRIC i de l’Associació de Boví d’Alcarràs.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.