· El cap de l’Executiu assegura que, “si no hi ha cap crida ni voluntat d’acord, i l’únic que rebem és un no com a resposta, el que hem de fer és seguir el nostre rumb i el nostre guió”
 
· En una entrevista a El Suplement, de Catalunya Ràdio, remarca que la decisió sobre una possible entrada d’ERC al Govern s’ha de prendre “en funció de com encarem aquesta tardor i amb la vista posada a donar la màxima fortalesa i serietat a les institucions catalanes i al país en el seu conjunt”
El president Mas ha estat entrevistat per Sílvia Cóppulo. Autor: Pep Ribas
El president Mas ha estat entrevistat per Sílvia Cóppulo. Autor: Pep Ribas
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest matí, en una entrevista al programa El Suplement, de Catalunya Ràdio, que “el gest que realment esperem és que ens deixin votar i que, a més a més, sigui de manera acordada, com ha passat en altres països”.
 
Malgrat això, el cap de l’Executiu ha defensat que, “si no hi ha cap crida ni voluntat d’acord, i l’únic que rebem és un no com a resposta, el que hem de fer és seguir el nostre rumb i el nostre guió”. I aquest pla, ha dit, passa, “per fer la consulta el 9 de novembre amb una pregunta àmpliament acordada i reflectint el que vol la majoria del poble de Catalunya, com ho ha demostrat al carrer i a les urnes”.
 
El cap del Govern ha defensat, en aquest sentit, que “nosaltres no hem de variar res si no hi ha un canvi a fora”, en relació amb un possible endarreriment de la data de la consulta o una modificació de la pregunta, tot i que, un cop més, s’ha mostrat disposat a “seure en una taula i parlar de tot”, si finalment hi hagués algun gest per part del Govern espanyol.
 
Si arribés aquesta oferta, el president ha subratllat que s’obriria un “escenari nou” i caldria que els partits catalans que van acordar la data i la pregunta de la consulta seguessin de nou per “analitzar l’oferta i definir l’estratègia de cara al 9 de novembre, sempre amb el punt central que la gent ha de decidir a les urnes”. “Si hi ha oferta per part de l’Estat, a les urnes. I, si no n’hi ha, a les urnes igualment”, ha defensat Mas.  
 
Durant l’entrevista, el cap de l’Executiu també ha assegurat que la consulta s’ha de convocar d’acord amb un marc legal que aprovi el Parlament de la Catalunya i que “li hem de posar molt difícil a l’Estat a l’hora de convocar-la perquè no pugui tombar-la jurídicament”. “La gent de Catalunya s’acabarà expressant perquè hi ha mecanismes legals perquè es pugui acabar votant”, ha destacat.
 
 
El paper de Felip VI
Sobre el paper que el nou rei Felip VI pot jugar a favor de la celebració de la consulta, el president de la Generalitat ha recordat que “la monarquia no té poders executius i no té el mandat de tenir la iniciativa política, que correspon al govern de torn”. Malgrat això, ha assenyalat que, “si actuen d’una manera que ajuden que el rumb es pugui mantenir millor i es puguin fer les coses més bé, fantàstic; però, si  decideixen no fer-ho, com ho està fent el govern espanyol, nosaltres seguirem el nostre camí”.
 
En aquesta línia, el president ha afirmat que la majoria de la població catalana “ha deixat de confiar en l’Estat espanyol” i que a aquesta realitat “no només s’hi pot fer front dient que la constitució diu això”, sinó amb “imaginació, iniciativa política, capacitat de moviment, lideratge, escoltant la gent, prenent decisions”, sabent que les coses a Espanya i a Catalunya “ja no són iguals que fa 40 anys”.
 
Preguntat sobre una possible trobada amb el nou monarca dijous, en el marc del Fòrum Impulsa, el president ha deixat clar que “aquestes trobades institucionals no es fan amb motiu d’un acte així”, ja previst i planificat des de fa molts mesos, i que seria “gairebé impropi” barrejar-ho. “En el cas que es faci, es farà amb les pautes corresponents, no amb la llengua fora i amb motiu d’un altre acte”, ha reblat.
 
 
Entrada d’ERC al Govern
En un altre moment de l’entrevista, Sílvia Cóppulo ha preguntat al president sobre una possible entrada d’ERC a l’Executiu. Mas ha defensat que “Oriol Junqueras té des del primer dia d’aquesta legislatura una oferta per entrar al govern”, però la seva resposta sempre ha estat que no.
 
El president ha reconegut que és possible que, amb el pas dels dies, el no rotund inicial hagi canviat, però ha subratllat que, en el context actual, “les decisions les hem de prendre en funció de com encarem aquesta tardor i, sobretot, amb la vista posada a donar la màxima fortalesa i serietat a les institucions catalanes i al país en el seu conjunt”. “En funció d’això, estic segur que el senyor Junqueras i jo en seguirem parlant”, ha reblat.
 
 
Reforma fiscal
En referència a la reforma fiscal que ha presentat el Govern de Mariano Rajoy, el president ha defensat conèixer tota la lletra petita abans de valorar-la, però ha remarcat que una reforma real “seria resoldre el problema del sistema fiscal espanyol d’un cop, que és la manca d’eficiència en la recaptació dels impostos”, i no fer una “suma de modificacions puntuals de tipus impositiu”, com és aquest cas.
 
“Si es fes realment una reforma en profunditat, una part molt important dels nostres problemes de retallades els hauríem pogut resoldre d’una altra manera”, ha defensat, i ha afegit que l’altra gran part de la reforma seria que les administracions poguessin gestionar una part significativa dels impostos.
 
En relació amb les perspectives econòmiques, el cap de l’Executiu ha assegurat que ara “hi ha una mica més de feina, i això és un símptoma positiu”, i ha subratllat que “estem en una tendència diferent de la que estàvem i ara hem de procurar que no s’esquerdi”.