El ple del Parlament farà aquest dimecres el debat i la votació per validar el decret llei 1/2014, del 3 de juny, pel qual es modifica el text refós de la llei de taxes i preus públics de la Generalitat. Una norma destinada a excloure els ciutadans -persones físiques- i les petites empreses de l’aplicació de la taxa per a la prestació de serveis personals i materials en l’àmbit de l’Administració de justícia.
 
Aquest decret llei es va aprovar després que el Departament de Justícia, advocats i procuradors consensuessin els punts principals de l’acord després de setmanes de negociació.
 
La modificació de les taxes catalanes respon a la necessitat de garantir la tutela judicial efectiva tenint en compte l’elevada quantia de les taxes estatals, després que el Tribunal Constitucional hagi avalat l’aplicació de la taxa catalana.
 
El Govern de la Generalitat de Catalunya ha augmentat les exempcions per garantir el dret a accedir a la justícia, davant la imminent aplicació de la taxa després de la sentència favorable a aquestes. Alhora, el Govern ha acordat mantenir l’aplicació d’un descompte del 25% per afavorir la presentació telemàtica de demandes.
 
Tanmateix, l’acord preveu el manteniment de les quotes en un mínim de 60 euros i un màxim de 120 euros en l’aplicació de la taxa catalana, molt lluny dels imports que suposen les taxes judicials imposades per l’Estat i que poden generar un efecte dissuasori desproporcionat per als qui volen obtenir la tutela judicial efectiva dels seus drets i interessos legítims.
 
Sessió de control

Al marge de la validació d’aquest decret, el ple del Parlament d’aquesta setmana també acollirà la sessió de control al Govern on el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, detallarà les fites assolides en l’àmbit universitari i de recerca en el recent viatge a Estats Units. Durant aquest viatge va signar un acord amb la Universitat de Califòrnia de col•laboració amb els diferents campus de la Universitat, tant en els aspectes estrictament acadèmics com d’intercanvi de professorat, emprenedoria científica, etc. El sistema universitaris de la Universitat de Califòrnia està considerat el millor sistema universitari públic del món i compta amb centres de renom internacional com la Universitat de Berkeley i la UC Irvine. També s’han tancat altres acords amb el California Council on Science and Technology, i les universitats de Berkeley, Stanford i Irvine.
 
També participarà a la sessió de control el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que respondrà 4 preguntes sobre temes referents a la Línia 9 del metro, l’eurovinyeta, l’Agència Catalana de l’Aigua o el decret de modificació de la llei de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Per la seva banda, el conseller de Salut, Boi Ruiz, respondrà preguntes sobre la situació de la sanitat pública, sobre els complements de pensió de les infermeres jubilades de l’Institut Català de la Salut (ICS), i sobre els  projectes per a la gestió de l’ICS.
 
A més a més, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, parlarà del bloqueig de la diplomàcia espanyola als actes per donar a conèixer el dret a decidir de Catalunya; el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, defensarà les competències en inspecció de treball de la Generalitat; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, respondrà una pregunta sobre les darreres decisions del govern espanyol sobre els papers de Salamanca; i la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, analitzarà els resultats e les proves d’avaluació de sisè de primària.
 
Un cop acabada la sessió de control al Govern, s’iniciarà la sessió de control al president de la Generalitat, Artur Mas, prevista pels volts de les 11h.