El director del Consell Català de l’Esport, Gerard Figueras, ha presidit avui la presentació del Campionat Nacional de Catalunya de triatló, en categoria masculina i femenina, que tindrà lloc el 26 de juliol a Banyoles, i que per primera vegada es disputarà en format elit, organitzat per l’Ajuntament de la població i la Federació Catalana de Triatló.
sge
Foto: Jordi Estruch
L’acte ha tingut lloc al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, de Barcelona, amb la participació també del president de la Federació Catalana de Triatló, Jesús Luís Andreu; el regidor d’Esports de Banyoles, Jordi Congost, i el gerent i delegat tècnic de la federació, Sergi Noguera.
 
Per primer cop, el Campionat de Catalunya de triatló es celebrarà en la modalitat elit, “per donar la màxima rellevància i protagonisme a la competició”, segons Jesús Luís Andreu, que considera Banyoles el lloc “ideal” per acollir-lo, tenint en compte, a més, que l’endemà serà l’escenari de la Copa d’Europa, una competició per seleccions sota les directius de la International Triathlon Union, en la modalitat olímpica, de manera que es podrà aprofitar la logística d’aquesta prova internacional.  
 
Gerard Figueras ha celebrat l’auge del triatló a Catalunya, que “vol ser un país referent també en aquest esport a nivell català, estatal i internacional”, i ha agraït la tasca realitzada per la Federació Catalana en aquest sentit. També ha elogiat “l’aposta de Banyoles per l’esport, com un factor per fer ciutat” però també per fomentar la pràctica esportiva, associada a “un impacte econòmic molt important per al seu entorn”.
 
La modalitat d’elit és molt exigent i consta d’un circuit més curt que els habituals, amb la particularitat que si un participant és doblat, queda eliminat. “Hi seran els millors triatletes de Catalunya, que competiran en un circuit tècnic i atractiu per l’entorn natural en què es troba”, explicava Sergi Noguera. La prova masculina, limitada a 80 participants, es disputarà en la modalitat olímpica, incloent 1.500 m de natació, 40 km de ciclisme i 10 km de cursa a peu. En dones, hi prendran part 70 triatletes, que hauran d’afrontar, en modalitat sprint, 750 m nedant, 20 km en bicicleta i 5 km corrent. El mateix dissabte també es farà una prova popular open.
 
Banyoles posarà a prova la seva “llarga trajectòria en la promoció de l’esport, especialment en les modalitats d’aigua, i l’experiència organitzativa”, tal com ha assegurat Jordi Congost, que s’ha mostrat orgullós pel fet que la Federació hagi triat Banyoles per estrenar-hi el campionat català en format elit.
 
Banyoles-Pla de l’Estany, un destí turístic esportiu, té un llarg compromís amb el triatló. Des de fa 30 anys, s’hi celebra el triatló més antic de Catalunya, així com duatlons i proves populars, que tenen en l’estany el centre neuràlgic. A nivell internacional, el municipi ja ha organitzat dues Copes d’Europa ITU Premium (2011 i 2013) i una Copa del Món ITU (2012).
 
 

1  

Imatges

Fotografia de l'acte (Autor: Jordi Estruch)

Fotografia de l'acte (Autor: Jordi Estruch) 596