• El Departament de Cultura dóna suport a la implantació del programa “Voluntariat per les llengües” a Bolzano
  • Mascarell: “El català té 10 milions de parlants, la novena llengua d’Europa. El gran èxit de la societat catalana és que, tot i el nostre passat lingüístic complicat, a Catalunya no hi ha dues comunitats lingüístiques, som una sola comunitat independentment de la llengua que utilitzem”
Fotografia de la trobada
Un grup de setze dinamitzadors lingüístics de la província autònoma de Bolzano (Itàlia) s’han desplaçat aquests dies a Barcelona per estudiar el model català de foment de la llengua. A Bolzano hi conviuen tres llengües oficials: l’italià, l’alemany i el ladí.
 
La formació que rebran els estudiants de Bolzano consisteix a tractar la dinamització lingüística des de diversos àmbits com el comercial, l’associatiu, el social, el de la justícia, etc. Hi intervenen representants de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, el Consorci per a la Normalització Lingüística, la Confederació de Comerç de Catalunya, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana i Punt de Referència.
 
També es tracten activitats de dinamització tant des del punt de vista del dinamitzador com dels participants i hi ha un intercanvi d’experiències de treball en xarxa amb establiments i entitats col·laboradors. En el mateix context dinamitzador, es fan activitats complementàries de Voluntariat per la llengua i visitaran la Sagrada Família.
 
Els dinamitzadors formen part del curs Bilinguismo dinamico que organitza la província autònoma de Bolzano. A Barcelona cursen el mòdul de formació de 12 hores “Bona pràctica: el model català”, que imparteix la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura.
 
Durant la trobada que ha mantingut aquest matí amb els dinamitzadors, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que “les polítiques de suport a la llengua que fem a Catalunya formen part de la nostra convicció que és possible construir un país amb una llengua pròpia com el català, compartida amb el castellà, que és també oficial, i amb altres llengües. Intentem que tothom pugui utilitzar amb normalitat el català i el castellà, amb l’anglès i una quarta llengua que també formin part del nostre bagatge lingüístic. També tenim l’aranès, que és també llengua oficial a Catalunya. Per tant, nosaltres tenim com a llengües oficials el català, el castellà i l’aranès, i també la llengua de signes, i la voluntat d’incorporar altres llengües. Estem construint una societat plurilingüe”.
 
Ferran Mascarell ha fet un repàs a la història de la llengua catalana i ha destacat que, sumant tots els territoris de parla catalana, “el català té 10 milions de parlants, la novena llengua d’Europa”. El conseller ha assenyalat que “les polítiques que s’han anat fent per fomentar el català els últims 25 anys han estat correctes i sobretot el 1980 es va prendre una decisió estratègica fonamental, quan es va decidir que el sistema lingüístic escolar a Catalunya no generaria dues comunitats. El gran èxit de la societat catalana és que, tot i el nostre passat lingüístic complicat, a Catalunya no hi ha dues comunitats lingüístiques, som una sola comunitat independentment de la llengua que utilitzem”.
 
A la recepció als dinamitzadors, que s’ha fet a la seu del Departament de Cultura, també hi han assistit la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i la directora de l’Oficina de Bilingüisme i Llengües Estrangeres de Bolzano, Rosa Rita Pezzei.
 
 
Voluntariat lingüístic a Bolzano
La província autònoma de Bolzano va adoptar el programa Voluntariat per la llengua de la Generalitat de Catalunya amb el nom de “Voluntariat per les llengües”. S’ha implementat en dues modalitats: Parlem en alemany, que ha format 943 parelles des de 2010, i Parla amb mi... en italià, adreçat a estrangers, que ha format des de 2012 164 parelles lingüístiques. El programa té el suport del Fons Social Europeu.
 
La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura ha donat suport a la implantació del programa “Voluntariat per les llengües” a Bolzano des dels seus inicis. El passat 14 de març es va signar un conveni de cessió de l’aplicació informàtica per gestionar el programa de gestió i avaluació del voluntariat.

1  

Fitxers adjunts

Fotografia de la trobada

Fotografia de la trobada
JPG | 7139