Aquesta cooperativa, beneficiària del Programa Leader del Departament d’Agricultura, va ser escollida per a participar en aquesta trobada
La Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (ENRD) prepara el proper període de programació 2014-2020 tot fent una valoració dels èxits assolits i els reptes a afrontar
La Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (European Network for Rural Development - ENRD), va ser l’encarregada d’organitzar la jornada “Connectant l'Europa rural - Aprendre del passat, per preparar el futur", celebrada el passat 2 de juny, a Brussel·les. La trobada es va centrar a debatre i intercanviar informació sobre la tasca desenvolupada per la comunitat de desenvolupament rural de la Unió Europea (UE) durant el període de programació 2007-2013, així com a oferir un espai de trobada als actors del medi rural per a intercanviar punts de vista sobre els reptes a afrontar durant el període 2014-2020.
La conferència va reunir 200 actors implicats en el desenvolupament rural de 28 països europeus: representants dels Grups d’Acció Local (GAL) de la UE, de les xarxes rurals estatals, organitzacions rurals, autoritats de gestió, membres de la Comissió Europea (CE), etcètera, i entre els que es trobava Carles de Ahumada, director de la Cooperativa L’Olivera, de Vallbona de les Monges, cooperativa seleccionada per la Xarxa Rural Estatal com a representant dels actors locals de l’Estat espanyol, ja que aquesta iniciativa també havia estat seleccionada com a exemple de bona pràctica en el darrer recull elaborat per la Xarxa Europea.
L’acte es va desenvolupar a partir de sessions plenàries, centrades en el paper que juguen les Xarxes Rurals europees alhora de millorar les polítiques de desenvolupament rural, i en com utilitzar les lliçons apreses i l’experiència de cara al nou període de programació. Així mateix, també es va exposar la tasca que està duent a terme la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural - ENRD en aquesta etapa de transició entre períodes de programació. En paral·lel, es van desenvolupar un seguit de workshops participatius, en què es va debatre sobre com millorar la implementació dels Programes de Desenvolupament Rural (PDR) i incrementar la participació dels actors implicats, al mateix temps que es va posar de manifest la importància de la cooperació i la creació de xarxes de networking en el marc del programa Leader.
Experiències com la de L'Olivera a Catalunya mostren com el Leader, amb el confinaçament del Fons Europeu de Desenvolupament Rural (FEADER), es pot utilitzar per a ajudar a desenvolupar projectes agrícoles que creen resultats beneficiosos per a les zones rurals, i els ciutadans amb necessitats especials.
Aquesta cooperativa està especialitzada en l'agricultura orgànica, així com la producció de vi i d'oli d'oliva. La seva força de treball inclou les persones amb discapacitats que obtenen molt desenvolupament personal, així com el plaer de treballar en la cooperativa.
L'Olivera té dues funcions principals: la inclusió de les persones amb discapacitat mental, especialment aquelles en situacions socials menys desafavorides, i la contribució al desenvolupament de l'economia rural mitjançant l'ús dels recursos locals.
Amb el suport del Leader s'hi va crear tres llocs de treball per a persones amb necessitats especials, a través d'un projecte de desenvolupament que va modernitzar el procés de producció de vi i actualitzar les instal·lacions per a visitants de L'Olivera.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
1