·                 A partir d’avui, i durant tota la Campanya, les trobades es faran cada divendres a la seu de la Regió d’Emergències de Lleida
 
·                 Les sessions reuniran representants dels Bombers de la Generalitat, Protecció Civil de la Generalitat, Agents Rurals, ADF i Mossos d’Esquadra
 
·                 A la primera reunió hi han assistit el delegat territorial del Govern a Lleida, Ramon Farré, i la directora dels Serveis Territorials d’Interior a Lleida, Anna Miranda
Reunió de coordinació
Tècnics del Cos de Bombers de la Generalitat s’han reunit aquest matí a la Regió d’Emergències de Lleida amb representants dels Agents Rurals, dels Mossos d’Esquadra, de Protecció Civil de la Generalitat i de les Agrupacions de Defensa Forestal a Lleida per analitzar les previsions meteorològiques de la propera setmana i planificar accions i la distribució de recursos.
 
Avui s’ha fet la primera reunió de coordinació operativa d’aquesta campanya forestal entre els cossos d’emergències implicats en la lluita contra els incendis forestals. Aquestes sessions es faran cada divendres a la seu de la Regió d’Emergències de Lleida durant els mesos d’estiu. L’objectiu de les trobades és el de compartir informació i aconseguir la màxima eficiència en la tasca preventiva de cada cos.
 
A la reunió d’aquest matí hi han assistit el delegat del Govern de la Generalitat a les comarques de Lleida, Ramon Farré; la directora dels Serveis Territorials d’Interior a Lleida, Anna Miranda; el cap de la Regió d’Emergències de Lleida, Jordi Solà; l’intendent sotscap dels Mossos d’Esquadra de la Regió Ponent, Josep Maria Estela; el cap de l’ABP de Tremp de la Regió Policial Pirineu Occidental, David Castellarnau; el tècnic de Protecció Civil del Serveis Territorials d’Interior a Lleida, Sergi Turmo, i el cap regional dels Agents Rurals, Llorenç Ricou.
 
El delegat del Govern, Ramon Farré, ha subratllat la importància del compliment per part de la ciutadania de les recomanacions que la Generalitat difon de cara a la campanya forestal. Aquest seguiment és el que ha fet possible, ha afirmat, que el darrer any a Catalunya els incendis ocasionats per negligències o descuits s’hagin reduït un 5%. A més, de les mesures de precaució habituals de no utilització de les barbacoes no autoritzades, de no llençar burilles enceses ni llumins, de no cremar residus i de no llançar coets en zones properes a terrenys agrícoles i urbanitzacions contigües al bosc, Farré ha volgut incidir en la necessitat que els pagesos i ramaders llaurin franges de protecció de nuclis de població, de masies i altres instal·lacions i de vies de comunicació, i ha fet referència a l’agilitat de l’operatiu de vigilància i prevenció d’incendis dels agents rurals, una columna mòbil formada per un helicòpter, un camió i un vehicle tot terreny que recorre el territori durant la campanya de la sega.
 
La directora dels Serveis Territorials d’Interior a Lleida, Anna Miranda, ha destacat que els Bombers disposen, durant aquesta Campanya Forestal, de dos helicòpters bombarders (a Balaguer i Tiurana), mitjans que reforcen els 31 parcs de bombers distribuïts per tot el territori (8 parcs de funcionaris i 23 de voluntaris), els 9 punts de guaita i els 1.052 efectius que configuren la dotació de personal de la Regió d’Emergències durant el període de campanya forestal.
 
El cap de la Regió d’Emergències de Lleida, Jordi Solà, ha alertat que les pluges de finals de maig i d’aquest juny facilitaran que hi hagi gran acumulació de combustible fi tant en el sotabosc com en camps erms. També ha explicat que en campanya de rostolls els incendis que es produeixen són d’intensitat baixa, però poden ser de propagació molt ràpida cap a zones forestals.
 
 
 
REGIÓ
Bombers funcionaris
Bombers voluntaris
EPAF
Altre personal
Total
Dotació ordinària
Total dotació Campanya Forestal (inclou  Guaites)
TOTAL Dotació Ordinària
EMERGÈNCIES
+
 
Reforç
Lleida
275
653
 
26
954
98
1.052
TOTAL DGPEIS
2.466
2.342
36
331
5.175
840
6.015*
 
 
Regions d’Emergència
Punts de guaita
Lleida
9
TOTAL CATALUNYA
53
 
  
REGIÓ D’EMERGÈNCIES
Parcs Funcionaris
Parcs Voluntaris
Total
Lleida
8
23
34
 
  
Dispositiu del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural
 
Pel que fa al personal i els mitjans de reforç de la campanya de prevenció d’incendis forestals a Lleida per l’estiu 2014, des del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals s’ha fet la contractació de personal que, juntament amb el material i vehicles  conforme la unitat GEPIF (Grups especials prevenció d’incendis) de Lleida es coordina i s’incorpora al dispositiu dels Agents Rurals. En concret, es tracta d’un camió i un vehicle amb 6 persones assignades amb base a Solsona i  amb possibilitat d’actuació a la part nord de Lleida. També s’ha desplaçat un vehicle amb base a Calaf  que cobreix les comarques de l’Urgell, Segarra, sud de la Noguera i Segrià. Aquesta Unitat també actua en comarques de la Catalunya Central en funció del risc
 
ADF LLEIDA
 
Les agrupacions de defensa forestal, per la seva banda, compten amb 496 persones a la demarcació de Lleida (32 ADF en 124 municipis  -estimació de 4 voluntaris per municipi).
 
 
PROTECCIÓ CIVIL
 
Pel què fa a la Direcció General de Protecció Civil, el dispositiu i personal al Servei Territorial de Lleida és el següent: dos tècnics de protecció civil del Servei Territorial d'Interior a Lleida i 40 efectius entre tècnics municipals de protecció civil i membres de les associacions de voluntaris de protecció civil dels municipis de la demarcació de Lleida, a més del reforç amb dos tècnics dels serveis centrals que es mobilitzarien amb la Unitat Mòbil de Protecció Civil fins al lloc de l'emergència en cas d'incendi forestal greu que afecti a la població. També es fa arribar als municipis la informació que els afecti des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT).
 
 
 
Lleida, 27 de juny de 2014

2  

Fitxers adjunts

Reunió coordinació operativa RE Lleida

Reunió coordinació operativa RE Lleida
PDF | 124

Foto reunió de coordinació

Foto reunió de coordinació
JPG | 1526