• El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el secretari del Govern, Jordi Baiget, han participat avui en la jornada “Foment de la participació de les PIME en la contractació pública”, una trobada organitzada per l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública i pel Programa d’atenció a la PIME de la Secretaria d’Empresa i Competitivitat, amb l’objectiu d’exposar les actuacions realitzades pel Govern per facilitar que les petites i mitjanes empreses tinguin un major pes en la contractació pública
  • El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, assegura que “hi ha un ampli recorregut per incrementar la participació de les pimes en la contractació pública”, ja que “la tendència hauria de ser créixer fins arribar a correspondre’s amb el pes econòmic de les petites i mitjanes empreses al país”
  • A Catalunya, les pimes representen més del 99% del nombre total d’empreses. El 2012, el 72% de les empreses adjudicatàries en contractació pública eren pimes que han guanyat el 65% dels projectes
El conseller Puig i la directora de l'OSACP, Maria Teresa Pitarch. Foto: ACN
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha participat aquest matí en la jornada “Foment de la participació de les PIME en la contractació pública”, una trobada organitzada per l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública i pel Programa d’atenció a la PIME de la Secretaria d’Empresa i Competitivitat amb l’objectiu d’exposar les actuacions realitzades pel Govern per facilitar que les petites i mitjanes empreses tinguin un major pes en la contractació pública.
 
L’acte també ha comptat amb les intervencions del secretari de Govern, Jordi Baiget, que n’ha fet la inauguració; del president de FEPIME, Eusebi Cima i del vicepresident de PIMEC, Joan Alarcón, que han destacat el paper de la contractació pública com a instrument dinamitzador de les PIME; de la directora de l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública de la Generalitat de la directora de l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública de la Generalitat (OSACP), Teresa Pitarch; del subdirector general de l’OSACP, Joan Burjats, i del responsable de l’àrea d’Anàlisi Econòmica del mateix organisme, Albert Oliva.
 
Acostar el pes de les PIME en la contractació pública al seu pes real en l’economia del país

El pes de les petites i mitjanes empreses en l’estructura sòcio-econòmica determina que les PIME siguin objecte d’una especial atenció en l’articulació del compromís adoptat pel Govern envers la reactivació de l’economia catalana. Per aquest motiu, i pel fet que la seva participació en la contractació pública no és equiparable al seu pes en l’economia, el Govern ha desenvolupat un conjunt de mesures d’informació, formació, proporcionalitat, simplificació i foment de la concurrència a la contractació pública de la Generalitat per afavorir que les PIME hi puguin tenir una major participació.
 
Tal com ha explicat el conseller d’Empresa i Ocupació en la cloenda de l’acte, “hi ha un ampli recorregut per incrementar la participació de les pimes en la contractació pública”, ja que “la tendència hauria de ser créixer fins arribar a correspondre’s amb el pes econòmic de les petites i mitjanes empreses al país”.
 
Entre les mesures de foment i criteris d’actuació per facilitar l’accés de les PIME a la contractació pública destaquen l’impuls d’iniciatives de formació i preparació dels compradors públics per incrementar el seu coneixement sobre els mercats de contractació; promoure tècniques de racionalització que no dificultin l’accés de les PIME; limitar el fet de requerir una determinada plantilla de treballadors només en els casos en què estigui justificat; promoure la divisió en lots dels contractes públics en funció de criteris geogràfics, funcionals o econòmics; o preveure la subcontractació de part del valor del contracte, entre d’altres.
 
Un major accés de les petites i mitjanes empreses a la contractació pública de l’administració catalana promourà que aquestes desenvolupin el seu potencial i, com ha comentat el conseller d’Empresa i Ocupació, “el Govern de la Generalitat renova el seu compromís en generar les condicions d’acompanyament perquè les nostres pimes puguin continuar desenvolupant la seva activitat i creant riquesa”. Un major pes de les petites i mitjanes empreses a la contractació pública afavorirà també l’ampliació de la base de proveïdors de béns i serveis de la Generalitat, així com la concurrència i l’estalvi mediambiental, ja que una major participació de les PIME suposarà avantatges derivats de la proximitat dels proveïdors.
 
Crear les condicions per maximitzar el potencial de les PIME

El secretari de Govern, Jordi Baiget, ha insistit en aquest compromís del Govern per facilitar l’accés de les PIME a la contractació pública. Durant la seva intervenció, Baiget ha recordat que, tot i els efectes de la greu crisi econòmica,  el teixit de les pimes continua tenint un pes específic molt gran en l’economia catalana gràcies a la seva capacitat de flexibilitat i adaptació. “Catalunya ha estat, és i continuarà sent un país de petites i mitjanes empreses”, ha assegurat. 
 
“Tots els governs hem de ser conscients del protagonisme que tenen les pimes en la nostra activitat econòmica, en la creació d’ocupació i en l’equilibri territorial”, motiu pel qual, ha afegit, “totes les administracions, començant per la de la Generalitat de Catalunya, han de crear les condicions que permetin maximitzar el potencial de les pimes”.
 
 “Si les pimes són un element estratègic de país, la contractació pública també hauria de ser un element important de l’estratègia econòmica de qualsevol administració”, ha considerat.
 
Les mesures del Govern per facilitar l’accés de les PIME a la contractació pública
 
La directora de l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública de la Generalitat de Catalunya, Teresa Maria Pitarch, ha anunciat que el Govern està treballant en l’elaboració d’una llei de contractes del sector públic català que reculli totes les polítiques que l’Executiu ja està duent a terme per impulsar la participació de les pimes en la contractació pública.
 
Entre aquestes polítiques es troba l’acord aprovat pel Govern el passat 16 d’abril de 2013 per acostar el pes de les pimes en la contractació pública al seu pes real en l’economia. Per vetllar pel compliment d’aquest acord, ha explicat Pitarch, el Govern l’ha convertit en una instrucció de caire intern dirigida a tots els departaments i òrgans de contractació, “perquè la gent amb poder de decisió per contractar pugui aplicar-lo”.
 
La directora de l’OSACP també ha detallat que el Govern aprovarà en breu un codi de bones pràctiques per “vetllar per la màxima professionalització i integritat dels òrgans de contractació i per dotar-los de major informació i coneixement”. “Volem passar de la mera contractació administrativa a la identificació de les necessitats de l’administració”, ha assegurat Pitarch, qui també ha destacat la importància de “traslladar els valors ètics de la transparència” a totes les pràctiques de la contractació pública. En aquest sentit, Pitarch ha recordat que tots els contractes públics de la Generalitat estan disponibles en obert a la web.
 
Finalment, Pitarch ha emplaçat les organitzacions empresarials a ajudar el Govern a  identificar tots aquells elements necessaris per elaborar un marc normatiu de la contractació pública favorable a les pimes.
 
Principals indicadors de la contractació pública pel que fa a les PIME

Durant la jornada s’han presentat, per primer cop, els indicadors de participació de les PIME en la contractació pública de la Generalitat.
L’2012, el 72% de les empreses adjudicatàries van ser petites i mitjanes empreses. Les PIME van obtenir el 65% del nombre total d’adjudicacions i el 41% de l’import destinat a la contractació pública catalana.
 
En termes generals, les PIME van guanyar projecte de contractació pública per tot el territori català i van obtenir el 39% de l’import adjudicat mitjançant procediment obert i del 50% de l’adjudicat per procediment negociat.
 
Les dades de l’OSACP constaten que la configuració dels contractes en lots va créixer entre 2 i 3,5 vegades el nombre d’adjudicataris respecte als expedients no dividits en lots. Les empreses inscrites al Registre d’Empreses Licitadores van resultar adjudicatàries d’un nombre de contractes que multiplica per 2,5 a les no inscrites.
 
Segons l’Anuari de la PIME catalana 2013, elaborat per la PIMEC, les pimes representen més del 99% del nombre total d’empreses, prop del 60% del Valor Afegit Brut (VAB) mercantil del conjunt de l’economia catalana i generen el 70% d’ocupació.