La Direcció General de Protecció Civil de Catalunya (DGPC), a través del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT, ha rebut avís a les 11.25 hores de la mort d’un home de 71 anys de nacionalitat espanyola i veí del Vendrell, a la platja de Sant Salvador del Vendrell (Baix Penedès).
 
Segons les primeres informacions, l’home, que ha anat a la platja acompanyat de la seva dona, hauria entrat a l’aigua i durant el bany hauria perdut la consciència. El servei de socorrisme l'ha tret de l'aigua i, un cop a la sorra, li ha practicat les primeres maniobres de reanimació fins que han arribat al lloc els professionals del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) que han seguit amb les tasques de reanimació però amb resultat infructuós.
 
El SEM també ha hagut d’atendre la dona (70 anys) del finat per ansietat i li ha donat d’alta in situ. Al lloc dels fets han enviat dues ambulàncies.
 
Els Mossos d'Esquadra hi han intervingut amb quatre patrulles de seguretat ciutadana del Vendrell i també hi ha intervingut la Policia Local.
 
A la platja hi onejava la bandera verda, indicant que el bany estava permès en el moment dels fets.
 
Protecció Civil de la Generalitat insisteix en les recomanacions, especialment per a la gent gran, per tal de minimitzar els riscos a les platges i gaudir-ne. Per això ha iniciat la campanya "A la platja, siguem grans", conjuntament amb l'Agència de Salut Pública de Catalunya.
 
Els principals consells són:
 
  • No us banyeu si us trobeu malament o esteu molt cansats.
  • Si sou dins l'aigua i us trobeu malament, sortiu-ne de seguida i alerteu a qui tingueu a prop.
  • No entreu a l'aigua bruscament; sobretot si l'aigua està freda, heu estat exposats al sol molt temps o heu fet un esforç físic intens.
  • Respecteu un temps prudencial d'unes 2 hores per banyar-vos després de menjar.
  • Banyeu-vos només en platges i zones habilitades per al bany i, si és possible, que disposin d'un servei de vigilància.
  • Eviteu consumir begudes alcohòliques abans de ficar-vos a l'aigua o mentre practiqueu esports aquàtics.
  • Vigileu contínuament els infants mentre es banyen o són a prop de l'aigua. Els infants més petits, i els que no saben nedar han de portar algun dispositiu adaptat a la seva edat que els ajudi a mantenir el cap fora de l'aigua.
  • No us tireu de cap a l'aigua si no sabeu la profunditat que hi ha en un indret o si hi ha roques a la zona.
  • Respecteu les zones acotades amb balises per practicar esports nàutics, perquè podeu ser envestits per taules de surf, motos aquàtiques, etc.
  • Si veieu alguna persona amb problemes dins de l'aigua aviseu immediatament el socorrista o truqueu al 112.
  • No us llanceu a rescatar ningú si no sou experts en rescat aquàtic.
Es recomana també que s'escullin platges vigilades i amb bandera verda. Podeu fer-ho a través del visor de platges de Protecció Civil de la Generalitat, a l'enllaç: http://www.gencat.cat/interior/estatplatges En aquest visor hi trobareu les dades de les platges catalanaes en temps reals, incloent informació de serveis i si hi ha meduses.