El dir gral d'Indústria, Antoni Ma Grau, amb els membres del constituit cluster de les tecnologies de la Salut
 
  • El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha destacat en la presentació del nou clúster que “Catalunya és un referent internacional en el desenvolupament de les tecnologies mèdiques, i amb aquest pas endavant les empreses del clúster podran compartir sinèrgies per buscar més oportunitats en el mercat global”.
 
  • Impulsat per la Generalitat a través d’ACCIÓ, el clúster agrupa empreses, centres tecnològics, grups de recerca, hospitals i centres de salut d’un sector que representa prop del 2% del PIB català.
 
  • Els eixos de treball del Clúster de Tecnologies de la Salut passen per la innovació tecnològica, la internacionalització, la necessitat d’establir aliances público-privades i la  personalització de les solucions per als pacients en un entorn d’envelliment de la població.
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha presentat avui la constitució del Clúster de Tecnologies de la Salut, impulsada per la Generalitat a través d’ACCIÓ amb l’objectiu de promoure la competitivitat en la cadena de valor d’aquest sector. A Catalunya, les tecnologies de la salut sumen més de 300 empreses i agents, una facturació conjunta de 3.600 milions d’euros i prop de 15.000 treballadors.
 
Durant la presentació, Felip Puig ha destacat que “Catalunya és un referent internacional en el desenvolupament de les tecnologies mèdiques”. Ha afegit que “es tracta d’un sector estratègic, econòmic i de país, un dels que integren l’estratègia RIS3 d’especialització de l’economia que ha desenvolupat la Generalitat”. Pel conseller, amb la creació del clúster “les empreses podran compartir sinèrgies per buscar més oportunitats en el mercat global”.

El Clúster de Tecnologies de la Salut es posa en marxa amb el lideratge de 17 empreses i institucions catalanes que sumen una facturació conjunta de més 650 milions d’euros i 6.500 treballadors.
 
Els integrants de la junta directiva del clúster són Arber Surgical, Avinent, Costaisa, OSM, Pulso Ediciones, Sensofar Medical, Sibel, Tecnoconverting, Telstar, Vecmedical, Ventura Medical Technologies, Vesismin, NTE-Sener, el Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica – UPC, l’Hospital Clínic, la Xarxa d’Innovació en Salut per Catalunya (XISCAT) i la Fundació TICSalut).
 
Els principals reptes estratègics del nou clúster passen per impulsar la innovació tecnològica, la internacionalització en els mercats amb més oportunitats, la necessitats d’establir aliances públic-privades davant els canvis en els patrons de demanda i la personalització de les solucions per als pacients en un entorn en què creix l’envelliment de la població.
 
El president del Clúster de Tecnologies de la Salut i conseller delegat de l’empresa Avinent, Albert Giralt, ha destacat que “les empreses del clúster es divideixen entre les que ofereixen un servei o producte digital i les que fan un producte industrial, i les dues tipologies treballen en col·laboració”. El clúster escollirà en breu un clúster manager que s’encarregarà de liderar el projecte.
 
Les tecnologies de la salut representen prop del 2% del PIB català. Catalunya compta amb centres de recerca i de transferència tecnològica i hospitals de prestigi, dels quals 13 són punters en recerca biomèdica. La despesa empresarial en R+D del sector és elevada i representa el 4,5% de la facturació. Destaca també la projecció internacional del sector: el mercat mundial de les tecnologies de la salut té un volum de 200.000 milions d’euros i creix un 4% anualment.

Aquesta actuació s’emmarca dins de la política de clústers del Govern català, que aposta per aquest sistema com a eina de millora competitiva per a l’empresa catalana. Actualment a Catalunya existeixen 25 clústers empresarials que sumen prop de 1.200 empreses

1  

Fitxers adjunts

El dir gral d'Indústria, Antoni Ma Grau, amb els membres del constituit cluster de les tecnologies de la Salut

El dir gral d'Indústria, Antoni Ma Grau, amb els membres del constituit cluster de les tecnologies de la Salut
JPG | 1552