FOTO WEB
Un moment de la inauguració.
  
 
El director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit, aquest matí, la benvinguda i inauguració de la jornada ‘Networking de venda de proximitat: trobada entre productors i comercialitzadors’, que se celebra a l’Escola de Capacitació Agrària (ECA) de Tàrrega.
 
Fabà ha obert la seva intervenció fent palesa la importància d’aquesta jornada ja que “un cop consolidada la producció i el comerç de proximitat en un temps record, ara cal continuar donant suport en aquest cas impulsant plataformes de contacte entre productors, comercialitzadors, i distribuïdors”, i ha afegit que, “a més, avui en dia parlar de venda de proximitat és sinònim de modernitat, de sostenibilitat, de valorització de l’entorn productiu i del teixit socioeconòmic, però també és un repte”.
 
Jaume Fabà ha recordat que, en el seu dia, el Govern de la Generalitat de Catalunya, des del Departament d’Agricultura, va tirar endavant la normativa per a l’acreditació dels productes de proximitat i n’ha fet divulgació, i que així mateix, des del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT), del DAAM, s’ha organitzat moltes jornades arreu del territori per a posar tota la informació a l’abast del productor i del comercialitzador.
 
Així, en la jornada d’avui, com ha remarcat Fabà, s’aborda el repte de la comercialització del producte de proximitat i, en aquest sentit, ha assenyalat que “per a consolidar la seva posició en el mercat cal que els diferents agents de la cadena es coneguin i interactuïn, que s’expliqui què demanda el consumidor i com orientar la posició de cadascú en el mercat”.
 
Per això, en la primera part del programa de la jornada, importants entitats comercialitzadores exposaran les seves iniciatives i perspectives, i un assessor gastronòmic explicarà l’avantguarda del producte de proximitat en la restauració. També s’abordarà el funcionament de les plataformes del circuits curts de comercialització, amb la qual cosa es pretén donar una visió completa,  teòrica i pràctica, que ajudi a entendre la complexitat dels mecanismes de la comercialització.
 
En la segona part de la jornada, es facilitarà la trobada i intercanvi dels que produeixen i els compradors, amb la voluntat d’obrir perspectives de negoci i de generar coneixement mutu. “Aquest és un objectiu desitjable i tan de bo es materialitzin algunes expectatives”, com ha subratllat Jaume Fabà, qui ha indicat també que “aquest tipus de trobada és una manera més de donar suport als productes de proximitat i a la cadena curta de comercialització, al desenvolupament econòmic local i a les relacions geogràfiques i socials més properes, atès el fet que amb la venda de proximitat es redueix el procés de trasllat i d’intermediació dels productes”.
 
El director dels serveis territorials del Departament a Lleida ha tancat la seva intervenció aportant algunes dades que constaten el potencial de la venda de proximitat. I és que actualment el número total de productors acreditats són 1.763, 667 dels quals a les comarques de Barcelona, 419 a les de Lleida, 354 a les de Tarragona (160 dels quals a Terres de l’Ebre), i 323 a la demarcació de Girona.
 
Quant al tipus de producte sense transformar destaca la fruita, l’hortalissa, els cereals, les carns, la mel, els ous, i els formatges; i pel que fa a productes transformats els més nombrosos són els olis, els vins, caves i vinagres, les conserves vegetals, els sucs, i les melmelades.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Fitxers adjunts

Imatge de la inauguració.

Imatge de la inauguració.
JPG | 1067