El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona, Marià Morera, ha presidit aquest vespre, a Barcelona, la cloenda de l’Assemblea Anual de la Federació Avícola Catalana (FAC).
Josep Maria Pelegrí ha volgut obrir la seva intervenció destacant la importància de l’existència d’organitzacions com la FAC, per la defensa conjunta dels interessos i per a la normalització en transicions difícils com les del benestar animal. En aquest sentit, Pelegrí ha fet palès “l’esforç i el sacrifici, que no en tots els casos ha suposat el manteniment de l’activitat, del sector en aquesta matèria, i sabem també dels costos d’amortització que té aquest procés, que representaran en alguns casos uns quants anys abans no es cobreixin. Sabem que s’ha reduït el cens de ponedores i la producció d’ous, però també que de mica en mica es va recuperant gràcies a la millora en la dimensió de les granges. A més, les perspectives són força esperançadores. I des del primer moment, des del Departament hem agraït al sector, ramaders i a entitats com la FAC, el seu comportament i la seva implicació”.
El conseller ha remarcat que aquest fet demostra la importància de la col·laboració pública –privada, “el Govern vol mantenir amb vosaltres la més absoluta complicitat i col·laboració, i que tingueu el Departament com un bon partner. És imprescindible que tots anem en la mateixa direcció per a continuar afrontant tots aquells reptes que com a empresaris teniu i com a sector heu d’afrontar”, com ara produir amb més valor afegit, les relacions amb la cadena, mantenir els alts nivells de bioseguretat, incrementar l’exportació, continuar insistint en la simplificació administrativa, o el finançament a les pimes.
Així, Josep Maria Pelegrí ha incidit en la necessitat d’apostar per potenciar producte elaborat, “si només exportem carn en canal som una commoditie més, només competim per preu pur i res més, i el mercat es torna molt inestable. Hem d’oferir un producte diferenciat, adequat a les expectatives i demandes dels consumidors, a les necessitats del mercat. I això també ens ajuda a evitar guerres de preus a la baixa, venda a pèrdues”.
Pel que fa a les relacions amb la cadena, Pelegrí ha fet palès que “des del DAAM compartim la visió que existeix un desequilibri real entre els agents de la cadena alimentària: productors, transformadors, indústria i distribució; i que és necessari un instrument que reguli i harmonitzi aquesta relació i no permeti determinades pràctiques. De fet, sovint no som conscients que aquest desequilibri en les relacions comercials limita el creixement de la indústria i, per extensió, el de tot el sector. Així, cal destacar el paper del Codi de Bones Pràctiques del Departament, del qual formeu part”.
Quant a mantenir les alts nivells en bioseguretat, el conseller ha reiterat que” la sanitat és una de les barreres comercials més importants i un dels principals handicaps de la nostra ramaderia”, i ha recordat el brot de grip aviària, el maig de 2013, del qual “ens en vam sortir molt bé, però allò ens va demostrar que l’alerta ha de ser constant. Amenaces com aquesta tenen un impacte molt gran en el consumidor i repercuteixen de manera immediata a nivell comercial. I per a evitar aquestes tensions en un sector tan potent econòmicament com el de l’avicultura catalana, posem a disposició del sector tots els instruments necessaris per a estar en estat de màxima alerta en tot moment. El nostre objectiu no és altre que tenir un sanejament impecable per a ser tècnicament ‘indemnes’ a malalties amb greus repercussions econòmiques com ara la salmonel·la, la influença aviària, la malaltia de Newcastle, per exemple, i continuar millorant en les polítiques de bioseguretat en les explotacions, en el transport, etcètera”.
En aquest punt, Josep Maria Pelegrí s’ha referit al nou Decret d’Ordenació d’Explotacions Ramaderes, que pretén ser un instrument més al servei del sector per a cercar solucions conjuntes i ordenar l’activitat per a fer-la més competitiva, i sobre el qual també ha destacat que “hem intentat escoltar tothom, per bé que això sempre suposa una veritable complexitat a l’hora de prendre decisions”.
Pelegrí també s’ha referit al Pla estratègic per a la reducció de les resistències als antimicrobians, i ha apuntat que els estudis duts a terme recentment a nivell europeu per a analitzar el cost / benefici de tirar endavant un programa per a la reducció de la prevalença de Campilobacter semblen indicar que aquest és el proper repte del sector a nivell sanitari. Campylobacter spp. termofílics, i en particular C. jejuni, són juntament amb Salmonella spp. l'agent zoonòtic més freqüentment aïllat en casos d’enteritis a Catalunya, a l’Estat espanya i en molts països d'Europa”.
I seguint en aquest àmbit sanitari, el conseller també ha parlat del CESAC per a afirmar que “a través de la seva col·laboració portem a terme el programa oficial de la sanitat del sector avícola amb molt bons resultats; i felicito també des d’aquí al CESAC i a vosaltres, perquè vosaltres, la FAC, també en sou part implicada i important”, i ha afegit que “després d’una etapa difícil, ara fa dos anys, el CESAC, amb la implicació a fons del Departament, s’ha sobreposat a les dificultats i ara torna a funcionar amb la més absoluta normalitat, que és el que tots esperàvem i desitgem”.
Josep Maria Pelegrí ha assenyalat, quant al repte d’incrementar l’exportació, que “tant els productes amb valor afegit com la sanitat ens permetran reforçar la nostra situació exportadora, cal implantar-nos més a l’exterior, entendre que el món és el nostre mercat. Això ens farà més competitius”; i quant a continuar insistint en la simplificació administrativa, ha reiterat la tasca feta per l’Administració en aquest sentit, ha fet palès que en el sector avícola s’està aconseguint passes importants gràcies a l’estreta col·laboració amb el CESAC pel que fa a la gestió telemàtica, si bé falta camí per recórrer, i ha destacat l’esforç realitzat per part del sector per a complir amb l’obligació de començar els moviments d’animals, fet que ha suposat una millora substancial en la traçabilitat del sector avícola. “L’inici va ser complicat però mica en mica estem trobant alternatives per a facilitar al màxim l’expedició de certificats sanitaris de moviment i la comunicació dels moviments”, ha dit.
Pel que fa a les oportunitats en finançament a pimes, Pelegrí ha incidit en les mesures implementades pel DAAM per a estimular l’activitat productiva, com ara el conveni amb l’Institut Català de Finances per a garantir operacions de préstec per inversions en línies estratègiques (indústries, xarxes antipedres, regadius, i adaptació de granges per a temes de dejeccions ramaderes), i el conveni amb l’ICF i amb AVALIS per a garantir operacions de préstecs per a altres inversions i préstecs de liquiditat, en les que el Departament ajuda en el pagament del fons de mutualitat de l’Aval.
El conseller també ha incidit en la importància de la innovació i, en aquest àmbit, en les mesures del programa HORIZON 20 20, que compta amb un pressupost de 3.700 M€ per la investigació en bioeconomia i producció primària pel 2014-2020, i que –com a remarcat Pelegrí- posa èmfasi en la recerca que serà transferida a accions econòmiques o industrials, és a dir, la recerca que s’aplica a productes o serveix que arribaran al mercat. És en aquest sentit que el programa posa un gran focus en les accions sobre les pimes, com també posa èmfasi en un plantejament bottom –up i en la simplificació; i es configuren amb un plantejament bottom - up, és a dir, són promoguts pels propis interessats, per aquells que volen resoldre el problema determinat. I el sector ha d’estar preparat per captar tots aquests recursos.
Josep Maria Pelegrí ha tancat la seva intervenció remarcant que “el sector avícola té una gran tradició a casa nostra, és un dels puntals de la nostra ramaderia, i un feu de grans empresaris que ofereixen productes de gran qualitat. I els catalans han de saber la importància d’aquest sector per a la nostra economia i per al territori, com han de saber que molts dels tabús existents al voltant dels ous i de la carn són sense fonament”. Finalment, Pelegrí ha volgut agrair l’esforç del sector, reiterar que “estem al vostre costat com un partner, i animar-vos a tots, especialment als petits productors, a aconseguir un elevat nivell d’excel·lència en els nostres processos productius, en sanitat i en qualitat”.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
1