Logo Congrés
El 9 de juliol tindrà lloc la sessió inaugural del XVIII Congrés Internacional d’Història Oral “Poder i democràcia: les múltiples veus de la història oral”. L’obertura del Congrés tindrà lloc al Paranimf de la Universitat de Barcelona, i anirà a càrrec de  Mercè Vilanova, catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona. Vilanova oferirà la lliçó magistral ‘Començament i final d’un somni, la Barcelona republicana entre 1931 i 1939´.
 
El Congrés, que tindrà lloc del 9 al 12 de juliol a a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, és una de les trobades internacionals més important d’investigadors que utilitzen les fonts orals com a mitjà de recerca. Té lloc sota l’empara de l’Associació Internacional d’Història Oral (IOHA) i ha estat organitzat per la Universitat de Barcelona, el Departament de Cultura i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya; l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Institut Ramon Muntaner i la revista Historia, Antropología y Fuentes Orales.
 
Alguns dels temes que es tractaran seran el paper dels arxius en el tractament i la difusió de les fonts orals, les noves maneres d’apropar les entrevistes a públics amplis o els punts de confluència entre les fonts orals i el patrimoni cultural. Enguany s’han acceptat 405 comunicacions d’especialistes de 45 països i es duran a terme 90 taules de debat i cinc sessions plenàries. Hi participaran especialistes de renom, com ara Donald A. Ritchie, historiador del Senat dels Estats Units (Estats Units); Alessandro Portelli, Università degli Studi di Roma ‘La Sapienza’ (Roma) o Arzu Ozturkmien professor de la Boðaziçi University (Turquia).
 
El Congrés acollirà també la reunió bianual dels membres de la IOHA, que ofereix un seguit de master classes un dia abans del Congrés, el 8 de juliol. Aniran a càrrec, entre d’altres, d’ Alexander Von Plato, director de l’Institut for History and Biography (FernUniversität de Hagen, Alemanya), i Indira Chowdhury, del Center for Public History (Srishti School of Art, Design and Technology de Bangalore, Índia).
 
El Memorial Democràtic hi presentarà dijous, 11 de juliol, el Banc Audiovisual de Testimonis, creat amb l’objectiu d’esdevenir l’arxiu de fonts orals de referència sobre la història contemporània a Catalunya. A data d’avui conté 918 entrevistes provinents de 72 projectes de recerca en fonts orals, que sumen un total de 1.121 hores d’enregistraments audiovisuals. De les 918 entrevistes, en aquesta primera fase el Banc permetrà consultar-ne públicament 403. En un futur serà possible l’accès a la totalitat del material que conté.Totes les entrevistes estan enregistrades en format audiovisual i íntegrament transcrites en l’idioma original del testimoni i subtitulades. El Banc, que es podrà consultar des del web del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, és un projecte viu, que continua potenciant la recerca en història oral i incorporant noves entrevistes a testimonis de la nostra història recent. Els enregistraments provenen de projectes de recerca en fonts orals del Memorial Democràtic, de projectes subvencionats per l’antiga Direcció General de Memòria Democràtica i de donacions d’investigadors.
 
El Departament de Cultura participa en l’organització del Congrés a través de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, que desenvolupa el programa de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya. Aquest és un programa de recerca, documentació i difusió del patrimoni etnològic i la cultura popular catalana basat especialment en la recollida, conservació i anàlisi de les fons i els testimonis orals. Així, actualment el fons oral de l’Arxiu de la Direcció General conté al voltant de 3.000 entrevistes catalogades i un ampli conjunt de material sonor inclòs en el fons de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana.