·        Es tracta d’un treball molt exhaustiu que ofereix 25 rutes, dividides en nou itineraris temàtics, que recorren 300 indrets de 145 municipis catalans, on s’han rodat més de 175 pel·lícules.
 
·        El llibre vol esdevenir una guia de referència per a tots aquells turistes, interessats en el món del cinema, que vulguin venir a conèixer la destinació catalana a través de rutes temàtiques lligades al setè art.
 
 
El conseller d’Empresa i Ocupació Felip Puig, ha presentat avui al Palau Robert de Barcelona el llibre “Catalunya de pel·lícula”, escrit per Eugeni Osácar i publicat per Editorial Diëresis i l’Agència Catalana de Turisme. A l’acte han assistit l’autor, l’editor del llibre, José Ángel Martos, la directora general de Turisme, Marian Muro, el director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, i la responsable de la Catalunya Film Commission, Carlota Guerrero.
 
En la seva intervenció, el conseller Felip Puig ha destacat que “Catalunya té una gran diversitat d’escenaris rics en paisatges, història, cultura i simbolisme que la converteixen en un gran plató cinematogràfic” i ha afirmat que “tant de bo tinguéssim polítiques fiscals pròpies que ens permetessin estimular la nostra indústria cinematogràfica doncs el turisme i el cinema són activitats que impulsen el desenvolupament econòmic, professional i l’enriquiment del nostre país”.
 
L’Agència Catalana de Turisme ha participat en aquest projecte donat el gran interès que té el cinema com a vehicle de promoció i difusió turística. Així, el conseller Puig ha manifestat que “l’oferta i l’aposta turística de Catalunya s’ha d’enriquir amb xarxes i col·lectius d’interessos concrets que puguin trobar nous atractius en el nostre país i aquest llibre ens pot ajudar a aconseguir aquesta fita”.
 
 “Catalunya de pel·lícula” vol esdevenir una guia de referència per a tots aquells turistes, interessats en el món del cinema, que vulguin venir a conèixer la destinació catalana des d’aquest punt de vista. En aquest sentit, l’autor ha manifestat en la seva intervenció que “esperem que aquest llibre, la primera guia turística de Catalunya dedicada al món del cinema, contribueixi a que el turisme cinematogràfic sigui una eina més i s’incorpori a l’estratègia turística del país perquè Catalunya esdevingui una destinació capdavantera a Europa”.
 
La publicació de la guia, a més, s’adiu perfectament amb la línia de promoció establerta al Pla de Màrqueting Turístic de Catalunya, donat que un dels productes que es prioritza són les rutes temàtiques, i els itineraris que apareixen en aquest llibre segueixen aquesta línia.
 
Una guia molt completa
 
“Catalunya de pel·lícula” presenta 25 rutes, dividides en nou itineraris temàtics, que recorren 300 indrets de 145 municipis catalans, on s’han rodat més de 175 pel·lícules. L’autor ha volgut destacar que “és un llibre escrit amb un gran rigor científic però alhora per a tot tipus de públic, no només per als cinèfils i entesos”.
 
Es tracta d’un treball molt exhaustiu, doncs no només apareixen les localitzacions de pel·lícules ja estrenades com Vicky Cristina Barcelona, Pa negre, El perfum, REC, Soldados de Salamina o El Cas Bourne, entre d’altres, sinó d’algunes que encara no han aparegut a la pantalla, com és el cas de Mecanoscrit del Segon Origen. A més, cobreix totes les comarques de Catalunya, des dels Pirineus, fins a Terres de l’Ebre, passant per la Costa Brava, Barcelona, Costa de Barcelona i Paisatges de Barcelona.
 
La guia compta amb 11 mapes, accessibles des de mòbils i tauletes mitjançant codis QR, que el lector pot obrir a través de Google Maps per fer un seguiment de l’itinerari de manera més pràctica. Cada capítol disposa de l’apartat ‘Per saber-ne més’, que té com a objectiu oferir informació més detallada sobre un tema destacat del món del cinema. A més, s’hi poden trobar 150 fotografies de gran espectacularitat combinades amb d’altres poc conegudes i d’interès històric.
 
El llibre s’ha editat, a més d’en català, en llengua anglesa amb el títol “Catalonia Movie Walks”. La voluntat dels impulsors és arribar a un públic internacional creixent, que demana formes més originals de conèixer els territoris que visita, vinculades als seus interessos i aficions. De fet, Eugeni Osácar ja és autor d’un altre llibre de la mateixa temàtica, “Barcelona, una ciutat de pel·lícula”, publicat també per Editorial Diëresis, que s’ha venut tant a Estats Units, com a Gran Bretanya i diversos països d’Europa Occidental i Oriental, i que indica que existeix un gran potencial per aquests nous tipus de continguts turístics tematitzats segons aficions, com ara el cinema.
 
La publicació de la guia ha comptat amb la col·laboració de la Catalunya Film Commission que ha facilitat diverses fotografies de rodatges. Aquestes fotografies són, per la seva originalitat, un dels atractius del llibre.
 
Sobre l’autor i l’editorial
 
Eugeni Osácar (1963) és professor de l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme CETT-UB. Osácar és director de recerca i del Màster universitari en Innovació de la Gestió Turística de la mateixa institució. En els darrers anys, aquest expert en màrqueting, patrimoni i turisme cultural, s’ha especialitzat en l’àmbit del turisme i  el cinema.
 
Així, ha liderat diversos projectes sobre turisme cinematogràfic, entre els que destaca ‘Barcelona Movie’, la primera iniciativa a Barcelona (2008) sobre propostes de turisme cultural basades en el cinema, i Horta-Guinardó de cinema (2013), un projecte innovador que ha permès a aquest districte de Barcelona ser el primer que incorpora el cinema al seu pla de promoció turística i cultural. Ha publicat diverses guies digitals, per a telèfons mòbils i tauletes, que permeten fer turisme cinematogràfic a Barcelona, París, Londres, Roma i Venècia.
 
Des de 2004, l’Editorial Diëresis publica guies de viatge de ciutats, sempre amb continguts molt visuals i útils, tant pels residents com pels visitants. Un dels èxits més recents, també escrit per Eugeni Osácar, és “Barcelona, una ciutat de pel·lícula”, una guia per descobrir els llocs de rodatges a la capital catalana feta en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona. Altres títols publicats són “150 restaurantes sorprendentes de Barcelona”, “Sweet Barcelona” (la primera guia dedicada a les pastisseries i xocolateries de la ciutat), o “Barcelona 500 rincones desconocidos”.

2  

Fitxers adjunts

D'esquerra a dreta: Xavier Espasa, director de l'ACT; Marian Muro, directora general de Turisme; Eugeni Osácar, autor de llibre; el conseller Felip Puig i José Ángel Martos, editor del llibre..

D'esquerra a dreta: Xavier Espasa, director de l'ACT; Marian Muro, directora general de Turisme; Eugeni Osácar, autor de llibre; el conseller Felip Puig i José Ángel Martos, editor del llibre..
JPG | 1452

El conseller Puig, en un moment de la presentació del llibre

El conseller Puig, en un moment de la presentació del llibre
JPG | 1421