La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada la fase d’Alerta del Pla especial d’emergències en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril a Catalunya (TRANSCAT), pel camió que ha bolcat aquest matí a la C462 km 18 del terme municipal de Navès (Solsonès).
 
Un total de 12 dotacions dels Bombers de la Generalitat (9 vehicles lleugers de comandament i suport i 3 camions) continuen al lloc on s’ha accidentat el camió que transportava, segons les darreres informacions, uns 19.300 Kg de gas natural liquat (producte altament inflamable).
 
Després d’establir una zona de seguretat i confirmar que la cisterna del camió no patia cap fuita, els efectius han treballat per aturar la fuita de gasoil que provenia del dipòsit del vehicle. Un cop controlada, s’han recollit entre 200 i 300 litres de gasoil en diferents recipients.
 
Posteriorment s’ha assegurat la cabina per tal de poder manipular amb seguretat les aixetes de la cisterna per alliberar gas de forma controlada a l’atmosfera i així treure pressió abans de fer el transvasament. D’altra banda, i si és necessari, efectius dels Bombers desbrossaran la zona de vegetació per facilitar l’accés i la ubicació de les grues que s’han desplaçat fins al lloc.
 
Al lloc ja ha arribat també la cisterna que ha de fer el transvasament del gas liquat. Aquestes tasques, que es poden allargar durant unes hores, seran dutes a terme pels mateixos tècnics i responsables de l’empresa, sota la supervisió i les maniobres de protecció dels efectius dels Bombers de la Generalitat.
 
Segons informa el Servei Català del Trànsit (SCT), la via es manté encara tallada en ambdós sentits i es fan desviaments per la LV-4241. El cos de Mossos d’Esquadra manté al lloc una patrulla.
 
El Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) ha contactat amb l’ACA perquè faci la valoració de la possible afectació al medi aquàtic.
 

2  

Imatges

Camió accidentat a Navès (Solsonès)

Camió accidentat a Navès (Solsonès) 547

Una altra foto del camió accidentat

Una altra foto del camió accidentat 581