• La llei reforçarà la protecció en el cas de les activitats d’incidència potencialment elevada sobre el medi ambient, amb un increment de la participació, l’avaluació obligatòria dels projectes de fracturació hidràulica i la consideració de l’impacte sobre el canvi climàtic
 
  • Les activitats innòcues o amb poca incidència ambiental, com les relacionades amb el turisme, el comerç i les radiocomunicacions, quedaran fora de l’abast d’aquesta normativa
 
El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de prevenció, control i qualitat ambiental. La norma neix amb la voluntat de racionalitzar i simplificar tràmits en les autoritzacions a les activitats econòmiques del país. Per aquest motiu, per exemple, integra l’avaluació d’impacte ambiental de les activitats considerades d’incidència potencialment elevada en el procediment d’atorgament de l’autorització ambiental. La nova llei substituirà la Llei de prevenció i control ambiental d’aquestes activitats i tindrà cinc objectius bàsics:
 
  • Facilitar l’evolució cap a un model empresarial responsable que exerceix l’activitat sota la seva solvència i la dels tècnics que han certificat i supervisat el projecte.
  • Simplificar la tramitació administrativa en relació amb l’activitat empresarial per afavorir l’establiment d’empreses a Catalunya, contribuint a l’assoliment dels objectius aprovats dins el Pla de Govern 2013-2016.
  • Reduir els procediments per facilitar l’activitat econòmica, reforçant els controls a posteriori en detriment de la intervenció prèvia. Aquest aspecte implicarà un major grau de diligència en la potestat sancionadora en aquells supòsits d’activitats que no compleixin els requisits establerts a la normativa ambiental i en els seus permisos.
  • Adaptar el marc legal català a la normativa europea i estatal per a una reducció de càrregues administratives i de costos a les empreses, evitant duplicitats i establint un únic procediment de revisions i d’inspeccions.
  • Deixar fora de l’abast de la llei les activitats considerades innòcues, o amb una incidència ambiental poc significativa, com les relacionades amb el sector turístic, el comercial i les radiocomunicacions, considerats estratègics i essencials en l’economia del país.
 
En l’àmbit municipal, la norma millorarà aspectes de regulació administrativa per homogeneïtzar les actuacions, evitant les ambigüitats i diferències d’interpretació entre municipis. Pel que fa a les activitats sotmeses al règim d’avaluació i declaració d’impacte ambiental, els procediments es reduiran. L’ordinari tindrà una durada de sis mesos i el simplificat, de tres. Tot i aquesta reducció, es reforçarà la protecció ambiental, amb un increment de la participació pública, l’avaluació ambiental obligatòria dels projectes d’exploració de fracturació hidràulica -o fracking-, i la consideració de la incidència sobre el canvi climàtic de les activitats sotmeses a la llei.