El Govern ha acordat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de monument històric i zona arqueològica, l’Aqüeducte romà de Sant Pere de Riu (Tordera) i Can Cua (Pineda de Mar) al Maresme, i delimitar-ne l’entorn de protecció.
L’Arc de Sant Pere de Riu i l’Aqüeducte de Can Cua van formar part d’una mateixa obra hidràulica anomenada Aqüeducte de Pineda. Actualment aquests dos trams en constitueixen els únics testimonis visibles i són dels més rellevants coneguts fins ara a Catalunya.
L’origen d’aquest aqüeducte podria remuntar-se a l’època romana. L’Arc de Sant Pere, també conegut com a Pont del Diable, és una estructura de 15 metres de longitud i 1,22 metres d’amplada amb una arcada de 3,13 metres de diàmetre. Es va construir amb la finalitat de salvar el desnivell del terreny i la torrentera procedent de la Font del Ferro. El tram conegut com Aqüeducte de Can Cua servia per salvar un antic torrent avui desaparegut. Se’n conserven 39 metres de longitud, amb cinc pilars, dues pilastres i sis arcades, quatre de les quals es conserven íntegrament.
L’aqüeducte discorria paral·lel a la riera de Pineda pel vessant oriental al llarg de 3,5 quilòmetres. L’inici del traçat es trobaria al torrent de Riu, d’on captava l’aigua, fins a la vil·la romana de Can Roig, jaciment que conserva un lacus que podria relacionar-se amb el final del recorregut.