• Forma part d’un projecte destinat a la conservació d’aquests quiròpters que té el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat
 
  • Els ratpenats són importants en el control de plagues i com a pol·linitzadors
Foto: Ratpenat Myotis capaccinii. Joxerra Aihartza.
Foto: Ratpenat Myotis capaccinii. Joxerra Aihartza.
El Grup d’estudi i protecció dels ecosistemes catalans (GEPEC-EdC) serà l’entitat encarregada de custodiar dues antigues mines de galena abandonades al municipi de Pontons (Alt Penedès) per preservar-les com a refugi de ratpenats, gràcies a un acord amb el propietari. Aquesta actuació forma part del projecte “Custòdia quiropterològica (2a fase)”, que compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat, i que pretén contribuir a la conservació dels ratpenats, protegits per les legislacions europea i catalana, al sud de Catalunya. Fins ara, el projecte ha comportat la creació de refugis a Roquetes, La Canonja, Amposta, Altafulla, Pratdip, Banyeres del Penedès i els Ports de Beseit.
 
En els darrers temps, les visites descontrolades a les antigues mines havien malmès força l’entorn, que havia sofert actes de vandalisme i s’hi havia acumulat residus, dificultant l’assentament dels ratpenats. Ara, amb el tancament dels accessos amb reixes, que permeten el pas d’aquests quiròpters, es garanteix la protecció de les 12 espècies observades en aquesta àrea, una de les quals està considerada en perill d’extinció (Myotis capaccinii).  
 
Els ratpenats són considerats uns grans devoradors de plagues, juguen un paper important com a pol·linitzadors de flors, i poden refugiar-se en llocs molt diversos. Les espècies cavernícoles i fissurícoles habiten a coves, avencs, masies, ermites, mines, i construccions diverses. Les espècies forestals viuen en vells arbres dels boscos madurs. A tot el món hi ha aproximadament 1.100 espècies, més de 40 a Europa i unes 30 a Catalunya, el 90% del total de la península.
 
La custòdia del territori es basa en la filosofia de facilitar les iniciatives voluntàries de conservació de la natura, el paisatge i el patrimoni cultural en finques privades i públiques. Mitjançant acords, les entitats de custòdia assessoren els propietaris perquè adoptin una gestió del territori orientada a la conservació dels valors i els recursos de les finques en custòdia. El Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de la Direcció General de Polítiques Ambientals, impulsa la custòdia del territori a Catalunya i disposa d’una Pla de Treball de legislatura per tal de dur a terme accions arreu del país.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 55