El director general d’Universitats, Lluís Jofre, ha valorat “molt positivament” els resultats de la cinquena enquesta d’inserció laboral dels graduats universitaris de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya). En opinió de Jofre, “la preparació dels nostres graduats es pot comparar amb la de les universitats de referència de nivell europeu”.
 
L’estudi revela que el pas per la universitat duplica l’oportunitat de tenir feina respecte a les persones que només han finalitzat la primària. Així, el 85% dels titulats a les universitats catalanes treballa tres anys després de finalitzar els estudis. Una dada que situa l’atur entre els graduats en l’11%, molt per sota del 34% que afecta a les persones amb estudis primaris i del 26% d’atur que pateixen la població amb estudis de secundària.
 
La taxa d’ocupació encara és més alta en el cas dels doctors ja que el 93% treballa tres anys després d’haver acabat la els estudis. A més, l’atur només afecta el 5% dels doctorats. Pel que fa a les taxes de població inactiva –que continuen estudiant, estan de baixa per maternitat, etcètera–, és del 4% entre els graduats i del 2% entre els doctors.
 
A més de la taxa d’ocupació, l’enquesta també revela que graduats i doctors tenen una major retribució econòmica que la resta de la població i que el temps a trobar feina és més reduït: el 77% dels graduats tenia feina 3 mesos després de sortir de la universitat. En aquest sentit, Jofre ha subratllat que els resultats de l’estudi evidencien que la universitat “continua afavorint la inserció laboral”, malgrat el context de crisi econòmica. Així mateix, l’enquesta també mostra “l’adequació” entre la feina dels graduats i la seva titulació i, segons els resultats, 8 de cada 10 titulats fa funcions universitàries.    
 
Uns indicadors que, segons el director general d’Universitats, “continuaran millorant amb la incorporació als resultats de l’enquesta dels graduats que cursen estudis adaptats a l’Espai Europeu d’Educació Superior”.   
 
Una altra dada que el director general d’Universitats ha destacat durant l’acte de cloenda de la presentació de l’estudi és el fet que el 96% dels graduats treballen a l’Estat espanyol després que el 39% d’ells hagi tingut experiències a l’estranger.
 
Satisfacció per la formació rebuda
El director general d’Universitats també ha subratllat el fet que creix la satisfacció entre els estudiants per la formació rebuda. En aquest sentit, el 72% dels graduats tornaria a escollir els mateixos estudis, mentre que aquest percentatge se situa en el 85% en el cas dels doctorats.
 
Jofre ha coincidit amb els responsables de l’AQU en atribuir-ho a l’esforç de les universitats catalanes per adaptar-se a l’Espai Europeu d’Educació Superior, així com a altres mesures impulsades per continuar avançant en la qualitat del sistema universitari de Catalunya: dobles titulacions, increment de l’oferta d’estudis en anglès i titulacions interuniversitàries, entre d’altres. Jofre ha valorat “la tasca que estan fent les universitats per seguir treballant en les noves habilitats transversals amb l’objectiu de modernitzar els continguts d’aquells estudis que han experiment uns canvis professionals més importants”.
 
Així mateix, Jofre ha destacat la qualitat de l’estudi realitzat per l’AQU. L’enquesta, tant per l’abast com per la trajectòria –la primera edició es va realitzar l’any 2001–, és una de les més importants a Europa.

1  

Fitxers adjunts

Acte cloenda AQU

Acte cloenda AQU
PDF | 237