És l’instrument que desplega el Pacte per a la Infància a Catalunya signat el 2013 per més d’una setantena d’entitats, forces polítiques i agents socials
 
Durant la presentació també es farà balanç de les accions desenvolupades al llarg del primer any del Pacte en què s’ha estat aplicant el Pla de transició 2013-2014
La consellera durant la seva intervenció
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha avançat aquesta tarda al Parlament -en resposta a una interpel·lació sobre els infants en situació de vulnerabilitat- que el proper 17 de juliol es presentarà l’enfocament estratègic del Pla d’atenció integral a la infància i l’adolescència 2014-2017. Serà en el marc de la segona reunió de la comissió de seguiment del Pacte per a la Infància a Catalunya, l’acord estratègic signat ara fa un any per més d’una setantena d’entitats, forces polítiques i agents socials.
 
Munté ha recordat que “el Pacte és un compromís de país cap als seus infants, un acord històric, fruit d’un ampli consens i d’un procés participatiu obert i crític, que respon a una demanda de la societat en el sentit de donar més visibilitat a la infància i l’adolescència, de posar-les al centre de les polítiques públiques”.
 
La consellera ha explicat que en la redacció del nou Pla d’atenció integral -que concreta les mesures incloses en el Pacte- hi han participat 132 persones entre professionals de l’Administració, experts i representants d’entitats del Tercer Sector Social. El document estableix 22 objectius estratègics que configuren el full de ruta a seguir per al desplegament del Pacte per a la Infància. Cadascun d’aquests objectius comptarà amb una sèrie d’accions i indicadors d’impacte per a valorar, identificar i prioritzar les actuacions a desenvolupar.
 
Neus Munté també ha afegit que al llarg de l’últim any, des de la signatura del Pacte, s’ha estat aplicant el Pla de transició 2013-2014, document previ al Pla d’atenció integral a la infància i l’adolescència 2014-2017.
 
Increment d’accions i recursos
Durant la reunió de la comissió de seguiment del proper 17 de juliol el Departament de Benestar Social i Família també farà balanç de les accions desenvolupades fins ara. Neus Munté ha avançat alguns exemples : “amb el programa ‘Créixer en Família’ de foment de la parentalitat positiva i promoció de la infància hem organitzat 930 tallers que han permès formar 13.830 pares i mares arreu de Catalunya durant el primer any d’aplicació del Pacte”.
 
En l’àmbit de la prevenció del risc i pel que fa al programa de subvencions per a projectes d’atenció social i educativa, la consellera ha explicat que “durant el primer any del Pacte per a la Infància hem subvencionat 525 iniciatives per un valor de 4.686.016€, el que representa un increment de 57 projectes aquest any respecte el 2013 i gairebé un 40% més de pressupost”, xifres que es poden incrementar encara aquest 2014.
 
La titular del Departament també ha destacat l’aprovació el passat mes de novembre del decret que regula la Taula Nacional de la Infància a Catalunya, una eina que fomenta la interacció entre totes les administracions i institucions implicades en les polítiques públiques d’infància i adolescència, i que inclou la constitució de taules locals per guanyar en capil·laritat al territori.