• La intervenció s’ha dut a terme mitjançant la col·laboració entre els departaments de Cultura i de Governació i Relacions Institucionals
  • Les restes òssies humanes recuperades corresponen a un mínim de 4 individus. També s’han recuperat diversos objectes materials bèl·lics
Restes òssies humanes recuperades en la primera fossa
La Generalitat ha desenvolupat una actuació arqueològica a Olesa de Bonesvalls, arran de dues troballes fortuïtes de restes òssies humanes a la Serra de Riés. L’actuació, ajustada a la normativa vigent en matèria de desapareguts i fosses comunes de la Guerra Civil, és el resultat de la col·laboració entre els departaments de Cultura i de Governació i Relacions Institucionals, mitjançant la coordinació de les subdireccions generals de Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic i de Memòria, Pau i Drets Humans.
 
Excavació arqueològica i estudi antropològic
 
Els treballs a la Serra de Riés, executats amb la participació de diferents experts en arqueologia i antropologia, han confirmat l’existència de dues fosses comunes del període de la Guerra Civil. L’excavació arqueològica i l’estudi antropològic subsegüent es resumeixen en aquests punts:
  • El març de 2014, amb el coneixement del jutjat competent, l’empresa adjudicatària del servei de les actuacions arqueològiques d’urgència del Departament de Cultura, d’acord amb el protocol de col·laboració entre aquest Departament i el de Governació i Relacions Institucionals, va excavar dues fosses al torrent dels Albans, a la Serra de Riés, al terme municipal d’Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès).
  • La primera fossa excavada es trobava al marge est del torrent i contenia les restes d’un individu jove de 19 anys d’edat. L’estudi antropològic va identificar dues fractures perimortem causades per impacte de projectil al crani i a la mandíbula. Associats a aquestes restes hi havia els objectes materials següents: sivella, teixits cullera, botons i quatre beines de màuser.
  • La segona fossa excavada es trobava a 50 metres de la primera excavació, al mig de la llera del torrent, al marge esquerre d’una tartera. Es varen localitzar restes de tres individus, dos adults d’edat indeterminada i un jove de 18 anys. Associats a aquestes restes hi havia els objectes materials següents: sivella, placa metàl·lica, corretja de cuir, moneda, tornavís, ferradura de bota, botons, reblons i fragment de corretja.
  • Al voltant de la segona fossa es va trobar una altra resta òssia humana, amb tres bales, dues beines, un botó i un polsador de bolígraf.
  • Amb posterioritat a l’actuació, la Generalitat fou informada de la localització d’una altra resta òssia i una sivella de cinturó a 800 metres de les troballes anteriors, a la mateixa Serra de Riés, al terme municipal de Subirats.
  • L’actuació a la Serra de Riés ha confirmat l’existència de fosses comunes de la Guerra Civil, fet que corrobora les conclusions d’anteriors estudis històrics sobre aquesta zona.
  • Properament, la Generalitat estudiarà la possible senyalització i dignificació del lloc on es trobaven les fosses excavades.

2  

Imatges

foto_fossa1

foto_fossa1 32

foto2_ restes fossa

foto2_ restes fossa 33

1  

Fitxers adjunts

Annexos_fosses comunes Serra de Riés

Annexos_fosses comunes Serra de Riés
PDF | 334